Ikväll blev det att öppna upp ett spännande varuprov från the Wine Company, Grand’ Arte Alicante Bouschet 2009 från Portugal, läs mer om vinet här.

Alicante Bouschet är en lite udda druva. Jag har framförallt provat den som blanddruva men också några gånger som 100% druva, bland annat i ett fantastiskt fatprov hos Donnafugata på Sicilien.

Druvan är en korsning mellan druvorna Petit Bouschet och Grenache som gjordes av Henri Bouschet 1866. Petit Bouschet skapades för övrigt av Henris far Louis genom att korsa druvorna Teinturier du Cher och Aramon. Det är en så kallad teinturier-druva, det vill säga en druva med rött kött. Nästan alla druvor ger en vit druvmust. Det röda färgen kommer sedan genom skalkontakt, från de blå druvorna som ger färg, eller genom att tillsätta vinmust från en druva såsom denna.

Alicante Bouschet beskrivs ofta som en druva som ger ganska alkoholstarka viner med tydliga tanniner och en ganska alldaglig smak. Nu ska det sägas att jag provat några som inte alls ger alldagliga viner, bland annat fatprovet hos Donnafugata som är riktigt lovande samt dagens vin.

Druvan odlas på flera ställen i världen men kan knappast kallas vanlig, en av de regioner där den är vanligare är Alentejo i Portugal. Nu kommer dock inte detta vin från Alentejo utan från Lisboa (tidigare kallad Estremadura) är belägen norr och väster om Lissabon.

Grand Arte Alicante Bouschet 2009

Grand’Arte alicante bouchet 2009 är gjort av José Neiva Correi, Quinta de Porto Franco Single Estate, DFJ Vinhos, på på 100 % alicante bouschet och håller 14 % alkohol, inte svagt men inte heller jättestarkt.

Färgen är mörk, doften kryddig, jordig och fylld med mörka bär och vitpeppar.

Det här är ett kraftfullt rustikt vin, med inslag av björnbär, svarta körsbär, mogna plommon och hålls uppe av en snygg syra. Det har en välintegrerad ekfatston, en hel del tanniner, dessa är dock ganska mjuka och känns mest i avslutet och det har en örtig lite kryddig ton med inslag av bland annat vitpeppar, torkad salvia och lagerblad som nästan drar lite åt järnhållet (tänk persilja).

Enkelt, bra och spännande, Alicante Bouchet ger kanske inte viner som slår en med elegans och stringens utan snarare rustika hemvävda toner. Om du vill prova något lite annorlunda som passar bra till kötträtter, grytor så är detta lite av ett fynd.

Magnus Reuterdahl