Julstöket börjar tidigt, idag har jag kokat glögg. Min glögg bygger på ett recept ur boken Östgötamat (2008) av Inga Wallenquist, för övrigt en utmärkt julklapp. Receptet är upptecknat Rut Wallensteen-Jaeger (1903-1995) under namnet Vallerstadsglögg, det är inte daterat men torde komma från den senare delen av 1800-talet.

Östgötamat (800x625)

glögg2Jag har nu gjort denna glögg i flera år och receptet har uppdaterats en aning, utifrån egna iakttagelser. Att jag kommer igång så tidigt i år beror på tidsbrist, snart bär det av det till Portugal och direkt efter det ska jag medverka i Matpoden (den 13 december) och då ska det vankas glögg – bland annat denna – och kanske ett par tips om vad jag gärna har med på mitt julbord.

Men innan du får kommer här en snabb bakgrund till vår juldryck. Glögg är ett ord som enligt Svensk etymologisk ordbok kom till svenskan på 1800-talet och som ursprungligen stavades glödg och kommer från ordet glödga i betydelsen värma – varm dryck. Glögg är en dryck som baseras på vin, vanligen rött, eller starksprit som kryddas upp. På 1800-talet blev denna typ av dryck sammankopplad med julen och har sedan dess varit en del av våra jultraditioner. Traditionen att dricka varmt kryddat vin har dock betydligt äldre anor, man drack kryddat vin redan i det antika Grekland och Romarriket. Denna glögg är med andra ord från den svenska julglöggens barndom.

glöggkryddor 2 (800x519)

Att göra denna glögg är enkelt men tar lite tid.

Man behöver:

russin mandel socker (800x531)

 • 2 flaskor porter (total 1 liter)
 • 1 flaska pilsner (0,5-0,65 liter)
 • 2 bitar kanelstång,
 • 2 fikon,
 • 2 pomeransskal,
 • 20 torkade nejlikor,
 • 25 hela kardemummakärnor
 • 2 hg skållad mandel
 • 2 hg russin
 • 3 hg socker + 1-2 hg vid avsmakningen, för lite mer smak kan man bränna av detta innan man tillsätter det.
 • 0,70 liter okryddat brännvin (t ex Brännvin special)
 • 0,70 liter madeira eller söt sherry

glöggkryddor (800x441)

Blanda ihop detta och låt koka under lock i cirka 15 minuter. – när den är klar brukar det lukta ungefär som pepparkaka eller åtminstone jul. Låt det därefter svalna och stänk i brännvinet, bränn av 1-2 dl socker och rör ned, häll därefter i madeiran eller sherryn och rör om. 

Sockret bränns genom att hälla det i en stekpanna (medelvärme) och låta det smälta under omrörning. När det blivit flytande ska det få lite färg och bli ljusbrunt. Jag har inte låtit det stelna utan hällt i det direkt i glöggen och rört ned det (när man häller ned stelnar det till en klump, detta löses dock upp av spriten).

glöggkomponenter (800x513)

Låt sedan glöggen stå väl täckt ett dygn (helst relativt svalt). Sila sedan bort kryddorna, mandeln och russinen. Russinen och mandeln sparas och serveras till drycken då den upphettats (förvara dem i en väl tillsluten burk i kylskåpet). Därefter är det bara att på sedvanligt sätt att värma upp lagom mängd glögg och servera med de inkokta russinen och mandeln.

En liten varning: Den här glöggen smakar inte som vår moderna “traditionella glögg”och den är brun i färgen – inte röd. Här finns det en lite mörkare, maltig ton med inslag av mörkt farinsocker (trots att det inte ingår). Jag skulle säga att denna är mer vuxen i smaken och kryddigt julig. Den är i princip lika söt som modern glögg men saknar den saftstruktur modern glögg har vilket gör att den känns som ett välkommet avbrott från julgodis och saftglögg.

Vid avsmakningen imorgon börjar julen 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser