För ett par dagar sedan bevisade Portugal att de, åtminstone för tillfället, är såväl habila som lite bättre än oss på forbollsplanen. De är också lite bättre än oss på att göra vin, varje gång jag provar portugisiskt vin bevisar de att de att jag dricker på tok för lite portugisiskt vin. Om ett par veckor åker jag därför till Portugal för Adegga wine market.

Ikväll var det dags att testa ett varuprov från just Portugal och mer exakt från regionen Vinho Verde, levererat av the Wine company. Vinho Verde är ett intressant vinområde i nordvästra Portugal. Historiskt var området kallat Minho efter landskapet det ligger i. Namnet vinho verde blir översatt grönt vin men har betydelsen ungt vin.

Jag har inte druckit några mängder viner från Vinho Verde, men det har blivit några i år och det får gärna bli fler. Jag har skrivet om ett par riktigt bra här (du får klicka dig vidare till Hwarfjortonde dag – Dinvinguide.se) och här, bägge dessa gjorda på druvan Alvarinho.

Det jag gillat med dessa viner är deras lätt anslag, fantastiska syra och fina frukt, dess lätthet, elegans och flörtighet.

Aveleda 2012

Kvällens vin: Vinho Verde Aveleda 2012 gjort på en blandning av druvorna loureiro (loureira, loureiro blanco), trajadura (treixadura) och arinto (arinto de Bucelas).

Vinet är fräscht med en trevlig syra som nästan blir lite spritsig och en fin fruktig ton som gör vinet lite runt. Här finns såväl vinterpäron som gröna äpplen samt lite söt citrusfrukt och en lite silkeslen avslutning. Det här är ett enkelt men trevligt vin som är uppfriskande och har en precis lagom sötma. Ett plus är den låga alkoholhalten på 10 % vilket gör att man kan ta ett extra glas.

Utmärkt som sällskapsvin, till vit fisk eller till en sallad. Ett riktigt bra vardagsvin!

Magnus Reuterdahl