Det är torsdag och jag känner mig sugen på ett glas vin i höstrusket. Mina ögon faller på ett Chateau Grandis Cru Bourgeois, Haut-Médoc från 1999 och mogen, eller hyfsat mogen bordeaux, tillhör inte vanligheterna på bolaget. Kommer dock ihåg att Chateau Grandis 1998 var ok om än inte fantastiskt. Nu sak man kanske inte heller vänta sig mästerverk av Cru Bourgeois viner även om vissa kan vara mycket trevliga, till detta ska läggas att 1999 är ett svårt år i Bordeaux även om Médoc klarade sig ok och har jag druckit ett par fantastiska flaskor från just 1999.

Cru Bourgeois var en klassificering i Médoc, 2003 försökte man modernisera den, denna annullerades dock och försvann men har åter dykt upp, dock inte som klassificering utan istället en benämning man kan få om vinerna uppnår en viss nivå och vinet kommer från Médoc. 1999 gällde dock klassificeringen fortfarande och var då kopplat till ett visst slott, mer om Cru Bourgeois kan du läsa här och här.

Vinet görs  på ungefär 50% cabernet sauvignon, 40% merlot och 10% cabernet franc. Från fakta till vin! Chateau Grandis Cru Bourgeois, Haut-Médoc från 1999

Chateau Grandis Haut Medoc 1999 (800x529)

När man sätter ned näsan i glaset vaknar hoppet, här finns höstnoter med inslag av skog, våt jord kombinerat med mörk frukt och lite svarta vinbär. En lite syrlig doft med ett djup ur vilket kommer noter av läder, tobak och torkade örter samt en liten hint av lakrits och ekfat.

Smaken är syrlig med en tydlig fatkaraktär och en lite bitter paprika ton i avslutet. Det här är ett enkelt vin som är precis lagom moget med en lätthet och viss elegans. Svarta vinbär, plommon, körsbär kombineras med inslag av läder, tobak och en lite jordig champinjonton. I avslutningen kommer lite kryddiga toner med inslag av grön paprika och kakao. Det här är inget wow-vin men det är riktigt trevligt på ett lite tillbakalutat sätt, det finns liksom inget som sticker ut och skakar om utan det känns tryggt.

Det här känns bättre än 1998:an som jag provade för ett tag sedan – ett bra vin om vill prova på hur lite äldre bordeaux kan smaka och ett utmärkt matvin.

Magnus Reuterdahl

Annonser