dr-jekyll-and-mr-hyde-movie-poster-1920-1020199654Dionysos verkar fortfarande ha sin hand över grekiska viner, åtminstone över vinerna på Olympus, gudarnas berg – jag har provat ett vin från Ραψάνη (Rapsani).

Dionysos är en halvgud i den grekiska mytologin. Hans far är Zeus och hans mor Selene, prinsessan av Thebe.

Dionysos är inte bara vinets utan också fruktbarhetens gud. Vart än han drog fram anlade han vingårdar och till hans ära bars jättelika fallosar. Han kopplas samman med rus, extas och irrationalitet, så även om vi får tacka honom för vingårdarna är nog vinprovarnas gud snarast Apollon där istället skönhet, ordning och behärskning är grundorden medans #winelover-guden är snarast en kombination – en doktor Dionysos och mister Apollon.

Dionysus
Dionysus

Igår kväll provade jag Ραψάνη (Rapsani) Epilegmenos (Reserve) 2000, för några veckor sedan provade jag årgång 1998 av samma vin.  Jag kan inte på något sätt säga att jag är expert på grekiskt vin eller druvor men här kommer lite info om vad jag fångat upp detta vin, dess producent och druvor. Men när man har tillfälle att prova har man tillfälle att göra lite re-search. Hittar du något som behöver korrigeras eller tilläggas får du gärna lämna en kommentera nedan.

Rapsani är en by och en appellation. Appellationen skapades 1932. Vingårdarna ligger på de lägre södra sluttningarna av Olympus i Thessalia, Grekland på en höjd av cirka 100-750 meter över havet. Rapsanivin görs på tre grekiska druvor Xinomavro, Stavroto och Krassato. För att klassas måste vinet göra på alla tre druvor men det finns inga fastställda innebörders procentsiffror. Traditionellt odlas de tre druvorna i samma vingård men på senare år har man dock börjat skilja dem åt.

  • Xinomavro är en av de vanligaste inhemska druvorna i den norra delen av Grekland. Den är sötsyrlig och har smak av mörka bär och ger vin med lång lagrings potential.
  • Krassato är en mer ovanlig druva och odlas i princip bara i Rapsani. Dessa druvor ger viner med hög alkoholhalt, lätt syra och mjuka tanniner.
  • Stavroto odlas också primärt Rapsani. Druvorna ger vin med relativt låg alkoholhalt, mjuk syra och ganska tuffa tanniner, vinet mognar dock ganska snabbt.

Producenten till det aktuella vinet heter Rapsani Olympos – E. Vins Tsantali (om jag förstår rätt är detta deras internationella hemsida, etiketterna är annorlunda men det ska vara samma vin) och vingården heter Mount Olympus vineyard. Vingårdarna omfattar cirka 90 hektar och vinrankorna är mer än 30 år gamla och odlas som buskar. Till reserve-vinerna tar man endast druvor från de vingårdslägen som ligger på 450 meter över havet eller högre.

Till vinet: Ραψάνη (Rapsani) Epilegmenos (Reserve) 2000

Ραψάνη Rapsani Epilegmenos Reserve 2000 800

Doften är insmickrande med ett härligt inslag av röda bär, en hint av svarta vinbär, mynta och ekfatskryddor. Det finns något somrigt som hänger kvar, lite lätt blommigt med inslag av rosblad och viol.

Vinet är elegant. Det har en ungdomlig ton men med inslag av börja mogna. Frukten är koncentrerad men inte kraftfull, det finns inslag av körsbär, skogshallon, blåbär och svarta vinbär men också en hint av tobak och frisk morgonfuktig jord. Vinet har en mjuk sammetslen ton kombinerat med en riktigt snygg syra, en fin dos tanniner och en intressant lång avslutning med inslag av ekfatskryddor, torkade blommor, mynta och lakrits.

Detta är ett riktigt trevligt vin som bör kunna ha många år framför sig i källaren men som känns mycket bra redan nu. För ett tag sedan provade jag 1998:an i samband med DWCC i Rioja 2013 via Wine Mosaic och detta var ett snäpp vassare ändå. Detta är ett vin som visar att Grekland definitivt har potential för finrummen och det är vin jag gärna skulle ha mer av.

Tittar man på Systembolaget så finns det vid en sökning 36 röda viner, varav ett i det ordinarie sortimentet. Det finns vidare 33 vita varav ett i butik. Med andra ord finns det två viner man kan köpa i butik av 69 listade, övriga finns i beställningssortimentet. Det finns inga från Rapsani! 

Så det blir att beställa om man vill prova Grekiskt och att privatimportera om vill ha vin från Rapsani – det borde finnas plats för betydligt fler grekiska viner på hyllorna – två viner är inte ett urval, det är känns som att man satt upp något på hyllan för att man måste. Om monopolet ska vara kvar måste man på allvar börja fundera på bredden av sitt sortiment.

Ovannämnda vin rekommenderas dock varmt om du hittar det.

Magnus Reuterdahl

This post is also available in English 

Annonser