2013 verkar vara året för vindokumentärer, för några veckor sedan skrev jag om Red obsession som rör Bordeaux nu är det dags för filmen om Bourgogne: A year in Burgundy av David Kennard. Bägge filmer rör Frankrike och franska vinregioner – är detta en slump? Skulle inte tro det, men jag gillar det. Jag fick chansen att se denna i helgen on-line i en specialvisning för journalister, skribenter och bloggare med flera.

A Year in BurgundyDet här är en klassisk dokumentär, man följer vinmakare i Bourgogne under ett år, 2011. Vi startar under våren, när vinstockarna börjar få blad, man oroar sig för frosten och man har förhoppningar inför året, sedan oroar man sig för torkan, glädjer sig åt regnet osv. Sedan går vi vidare med sommar, höst och vinter och får en inblick i vinmakarnas vardag, som egentligen aldrig är vardag utan en ständigt arbete mot väder, vind och klockan (och den lokala polisen). Oro och arbete är dock inte allt, det finns också tid för njutning av vin, mat och vila efter hårt arbete samt lite vindruvskrig 🙂

Fotot är vackert och naturligt.Berättaren för historien framåt på klassiskt brittiskt manér: drivet, korrekt men ändå med känsla. Detta skulle kunna vara en film om djur eller natur, om historia eller arkitektur – en sådan där dokumentär man stannar vis oavsett om man egentligen är intresserad eller inte. Man fångas in och hålls kvar, genom en bra blandning av drama, fakta och personliga inspel i form av att vinmakarna får ge personlighet till filmen.

Filmen beskriver såväl Bourgognes särsilda förutsättningar, dess druvor och viner som dess historia och människorna bakom vinet. Man berättar historien i stora drag från romartid tills nu och historien i det lilla, från fader till son ned till den enskilda vingården och rankan.

Man tar upp olika aspekter på vinodling, om arbetet i vingården, om plockandet, om arbetet med att framställa vinet etc. Men också hur man ser på detta arbete varför man gör si eller så eller inte. När man hör de olika vinproducenterna kan man uppfatta skillnaderna i inställningen till olika metoder, till att använda pesticider eller maskiner, att odla ekologiskt, biodynamiskt eller naturligt med mera – något som också kan uppfattas i vinet – prova så får du se.

Man kommer också in på mer vardagliga aspekter, fester, luncher, familjeangelägenheter på livet i Bourgogne och givetvis också den kommersiella aspekten av vin – det ska inte bara odlas och skapas det ska också säljas.

Även om man går in på detaljer blir filmen aldrig nördig, men ändå intressant för den som är insatt. Genom sin personliga touch skapar man en relation till vin, vinmakandet och Bourgogne även till de som kanske inte är jätteintresserade av vin. Bilderna av små byar, av landskapet och vinkällarna gör att man verkligen vill dit, man vill stå i vingården med vinden i håret och ett glas vin i handen.

En film väl värd att se oavsett om du faktiskt är intresserad av vin eller inte, detta är såväl en film om vin som om ett fönster in i ett stycke fransk och europeisk kultur.

Då man inte kan köpa ett glas vin på biografen i Sverige är min rekommendation att köpa någon eller några flaskor gott vin från Bourgogne, köpa filmen och sjunka ned i soffan och njuta kultur med alla sinnen på en gång.

Läs mer om filmen här: http://www.ayearinburgundy.com

Filmen finns tillgänglig via iTunes

Magnus Reuterdahl

Annonser