la Rioja (800x119)

Nyligen hemkommen från Digital Wine Communications Conference (DWCC) i Logroño, i hjärtat av Rioja är man fylld med intryck.

Rioja är en klassisk region även om det Rioja vi ser idag till stor del hänger samman med industrialismen, vinlusen och Bordeaux. Vinerierna ligger i kluster nära den järnväg som drogs genom Ebrodalen. Bara i byn Haro finns mer än 80 vinerier.

DWCC13 1513 (800x531)

Hur hänger då vinlusen (phylloxera) samman med Rioja? Vinlusens drabbningar började härja i Frankrike 1867 men drabbade Spanien först 1889. PÅ grund av detta växte Riojas vinodlingar kraftigt och med hjälp av järnvägen förseddes Bordeaux med druvjuice, vilket man gjorde Bordeaux-viner på. Under denna period var också många av den tidens bästa franska vinmakare ofta på plats och förde sin kunskap vidare till Rioja.

Givetvis har man dock odlat vin i Rioja långt före detta. Redan de gamla romarna uppskattade vin från Rioja. Under Bacchus överinseende använde man fötterna som vinpressar i håligheter huggna direkt i berget.

Vin som på farfars farfars farfars... ...farfars tid. Foto: Rene Ames 2013.
Vin som på farfars farfars farfars… …farfars tid. Ramon Bilbao winery. Foto: Rene Ames 2013.

Idag har vi klassificeringar av vin såsom DOC (Denominación de Orígen Calificada) och fastställda vintyper som cosecha eller vino jóven, crianza, reserva och gran reserva. Redan 1560 skapade vinmakarna i Logroño ett anagram för att säkerställa vinernas kvalitet och ursprung. Därefter har en en vinkultur sakta men säkert utvecklats och påverkats av tidens gång, av vinmakare från andra länder, av industrialisering och en mer globaliserad vinmarknad.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Traditionella rioja-viner är i ett internationellt perspektiv långlagrade innan det släpps på marknaden. Det har en tydlig fatad ton (amerikansk ek) men också en fin frukt och en bra syra. Vinet ska trots lagringen känns friskt och fräscht och eken ska inte vara dominerande utan som en del av vinet. Vill du känna på lagrat vin är Rioja och framförallt gran reserva något att prova. Vill du prova något riktigt gammalt ska du leta efter Vina Tondonia, i veckan släpps deras röda gran reserva från 1981 (!) på Systembolaget. Ett annat bra exempel på traditionell rioja är La Rioja Alta.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det moderna Rioja har gått mot fruktigare och kraftigare viner, single vineyard viner, viner med mer udda druvor som fått lagras på fransk ek istället för amerikansk. Ett exempel på detta är Bodegas Roda där stilen är det framträdande eller Dinastia Vivanco som är mer kommersiellt moderna.

Roda Reserva 2006
Roda Reserva 2006

De mest modernistiska, ultramoderna, kan i stil, om än inte i smak, kunna jämföras Italiens supertoskaner. Ett exempel på detta är Bodegas Baigorri.

Baigorri reserva 2006

Det finns dock ett mellanläge mellan de traditionella och moderna producenterna, låt oss kalla dem för pre-modernister. Dessa började en förändringsprocess under mitten av 1980-talet som syftade till att försöka göra vinerna såsom man gjorde dem under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet men med modern teknik. Ett exempel på detta är Bodegas Palacio.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det som börjar komma är vad vi kanske skulle kunna kalla det post-moderna Rioja med naturviner, biodynamiska viner och små familjedrivna företag. Jag hittade inte så många av dessa, men bland de små vinerierna hittade jag ett som är riktigt bra och spännande: Bodegas Moraza samt ett fantastiskt naturvin från Pedro Balda, dock har man endast gjort 250 flaskor (ett fat). Men mer kommer sannolikt från denna scen och den är intressant.

Pedro Balda – Vendimia Seleccionada 2008

Ytterligare en väg finns, det är den som går åt ett helt annat håll. Vinmakare som skapar sina egna förutsättningar. En sådan är Richi Arambarri Pérez och hans viner från Vintae. Han står med en fot i det traditionella Rioja och med den andra experimenterar han, med viner som sträcker sig mot nya marknader och kundgrupper genom såväl etiketter och smaker. Men vinerna har också såväl komplexitet och elegans för att också tilltala vinälskare, dock genom att utmanar tanken på Rioja och dess smaker. Man gör dock inte endast vin i Rioja utan också i andra regioner.

Detta ska dock ses som något av generalisering, många producenter gör såväl moderna som traditionella riojor, eller viner som kanske faller lite mittemellan men ofta skiljer man dem åt genom olika namn. Ett exempel på detta är Bodegas Bilbaìnas vars viner under Viña Pomal är traditionella, medan La Vicalanda Reserva istället faller under de moderna, där man utgår man vissa odlingar och gamla stockar ekfatslagrar i fransk ek samt gör ett ultramodernt vin i Viña Zaco. Det senare är ett single vineyard-vin som görs utanför Riojas regelverk, dvs det är varken ett crianza eller en reserva, hur det smakar får jag låta vara osagt för jag har inte provat det..

Utöver denna lilla exposé av intryck från Rioja så måste jag säga att jag på bolaget eller hos näthandlare skulle vilja se mer vit Rioja, fantastiska matviner. Jag skulle också vilja se mer joven-viner, dvs unga viner med liten eller ingen fatlagring som är perfekta för vardagen.

Magnus Reuterdahl.

Annonser