För ett litet tag sedan var jag på provning hos importören Tryffelsvinet för att prova bourgogne. I glasen fanns viner från två utmärkta producenter Domaine Comte Georges de Vogüé och Bonneau du Martray och två producenter med lång historia.

Domaine Comte Georges de Vogüé

I över 20 generationer har samma familj ägt vingårdarna som idag utgör Domaine Comte Georges de Vogüé, ända tillbaka till 1450. Namnet är dock yngre, George lades till1925, innan dess stod där Arthur. Sedan 1987 leds Vogüé av Georges enda dotter Elizabeth. Med på provningen var deras försäljningschef Jean-Luc Pepin.

Jean-Luc Pepin, Domaine Comte Georges de Vogüé
Jean-Luc Pepin, Domaine Comte Georges de Vogüé

Man har idag 12,5 hektar vingårdar varav 7,25 tillhör det världsberömda Grand cru-läget Le Musigny. Man gr också vinerna Bonnes Mares Grand cru, Les Amoureuses Premier cru, Chambolle-Musigny Premier cru samt kommunvinet Chambolle Musigny och lite Bourgogne Blanc från stockar planterade i Le Musigny.

Filosofin bakom Vogüé är en förening mellan det traditionella och det moderna där man försöker anpassa sig till vingårdarna och årgången. Man ser sig själva som en mellanhand, där naturen styr och utifrån detta skapar man vinet. Man använder förhållandevis lite ny ek, 25-30 % vilket lyfter fram jordtonerna och frukten istället för ekfatskryddor.

Bonneau du Martray

Bonneau du Martray är den enda vinproducenten i Bourgogne som endast producerar vin från Grand cru vingårdar. Sedan 1994 ägs vineriet av Jean-Charles de la Moriniere och sedan dess har man jobbat för att göra dessa biodynamiska.

Även över Bonneau du Martray hörs historiens vingslag, man ska ha odlat vin här sedan 700-talet, då området ägdes av Charlemagne, Karl den Store, kung över det frankiska riket och romersk kejsare. Sedan 1966 har vingårdarna haft samma ägarfamilj. Man brukar säga att domänen endast haft tre ägare, Karl den Store, kyrkan och familjen le Bault de la Morinière. 1200 år av historia – drick med andakt.

Vingårdarna är totalt 11 hektar stora, på 9,5 hektar odlas chardonnay och på 1,5 hektar pinot noir. Man gör endast två viner, ett vitt Corton-Charlemagne och ett rött.

Provningen

De flesta vinerna var från 2011, smaknoterna från dessa finner ni nedan, vi också prova en del andra årgångar, smaknoter från dessa samt en del kompletterande information finner du på Hwar fjortonde dag – DinVinguide.se

Vissa av vinerna finns på Systembolaget, andra kommer att släppas den 1 november och några finns endast tillgängliga via privatimport.

Vita viner

Corton Charlemagne Grand Cru 2011 Bonneau du Martray (600x396)

Corton Charlemagne Grand Cru 2011, Bonneau du Martray, (99305) lanseras 1/11

Ungt vin, koncentrerad frukt, strålande syra med en lätt blommig karaktär med inslag av fet söt citrusfrukt, en aning tropisk frukt, en hint av ekfat och med en dos peppar, en lätt grapebitterhet och mineraler i avslutet.

Trots att det är ungt är det trevligt redan nu och med lagring kommer detta bli utmärkt.

Bourgogne blanc 2011 domaine Comte Georges de Vogue   (600x388)

Bourgogne blanc 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé

Det här är ett ungt, fräscht med massor med syra och mineralitet. Lite som att slicka på en solvarm sten på en havsstrand som man pressat citron över. Efter en stund kommer små hintar av exotisk frukt, päron, vanilj, blommor fram och ekfat.

Det här kommer bli jättebra, dock för ungt just nu!

Röda viner

Chambolle Musigny 2011 Domaine Comte Georges de Vogue (519x600)

Chambolle Musigny 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé (99286), lanseras 1/11

I doften finns en pigg frukt, en fins sötma, en lätt inlindande ungdomligt blommig parfymlikande doft med en lätt kryddighet. Vinet är ungt men med en tydlig elegans och kryddig lite örtig ton med inslag av såväl röd som vit frukt och vacker blommighet. I avslutet kommer en liten lingonbeska fram.

Köp, lagra och njut om ett par år.

Chambolle Musigny 1er cru 2011 Domaine Comte Georges de Vogue (487x600)

Chambolle Musigny 1er cru 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé, (99349) lanseras 1/11

Doften är flörtig, med en aromatiskt blommigt kryddig snara som drar en in. Det finns mörka bär, pomerans och en hint av ekfat. En spännande blandning av sommar och jul. Vinet är ungt och har en fin fruktkoncentration av frukt med inslag av röda och lite mörkare bär, en elegant blommighet, lätta ekfatstoner och fina tanniner. Det finns en mineralton som går mot sälta.

Elegant, komplext och mycket lovande. Vinet har en lite mjuk form men med lite tryck i frukten som gör att det går att njuta av som ungt, jag skulle dock lagra det.

Chambolle Musigny 1er cru Les Amoureuses 2011 Domaine Comte Georges de Vogue  (600x588)

Chambolle Musigny 1er cru ”Les Amoureuses” 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé

Det har en skogsbärig doft med inslag av såväl röda som svarta frukter och bär och en lätt rökig rostad fatton. Vinet har en fin koncentrerad frukt med inslag av jordgubbar, granatäpple, körsbär och vildhallon. I bakgrunden finns inslag av vit frukt och blommor vilket tillsammans med en strålande syra och en härlig mineralitet ger en fantastik energi. I avslutet kommer en ekfatskryddor och en lätt pepprighet med aning grönstick.

Ungt men med mycket hög potential, torrt, elegant, en aning stram stil men med fin underliggande frukt. Det här kommer bli hur bra som helst med några år i vinkällaren.

Bonnes Mares Grand Cru 2011  Domaine Comte Georges de Vogue (600x397)

Bonnes Mares Grand Cru 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé

Det här skiljer sig lite från de övriga, lite sötare, lite rikare och därför lite mer lättillgängligt än de flesta andra 2011:orna – just nu. Doften är fruktig med inslag av mörka bär och aromatiska örter och liten ekfatston. Vinet är tätt och har en relativt mörk frukighet med inslag av av björnbär, blåbär och en liten touch av moreller. Vinet är snyggt balanserat med en bra syra, snyggt integrerad ek som inte låter sötma ta över och har en lång kvarliggande eftersmak.

Det här är mer tillgängligt men det har definitivt lagringspotential och med lagring kommer sannolikt elegans komma fram mer tydligt och det bli mer komplext. Stor potential men svårt att hålla fingrarna borta.

Musigny Vieilles Vignes Grand Cru 2011 Domaine Comte Georges de Vogue (600x398)

Musigny Vieilles Vignes Grand Cru 2011, Domaine Comte Georges de Vogüé, (95041)

Doften är elegant och insmickrande, lockande och pockande med inslag av rosor och violer och doft av vildhallon och frisk jord. Smaken är koncentrerad och komplex med en silkeslen struktur och en fantastisk syra dock en aning knutet. Vinet är ungt men uppvisar redan nu tecken på storhet, här finns röd frukt blandat med rosor, violer, örter, kryddor och jord. Det är som ett smakminne av sommar som lägger sig som ett eko i gommen med en mycket lång eftersmak med en fin mineralistisk avslutning.

Vinet är elegant, komplext men ännu något för ungt för att man fullt ut ska förstå dess fulla potential, att det kommer bli stort är dock uppenbart. Köp och lagra!

Mitt samlade intryck av Domaine Comte Georges de Vogüés röda viner från 2011 är de har en fantastisk potential. De har ett mjukt blommigt anslag med en vacker underliggande vit frukt, de är eleganta och komplexa. De har alla en fantastiskt syra vilket borgar för lång lagringspotential och en mineralistiskt uttryck som ofta drar åt sälta. Om du har möjlighet – köp, lagar och njut om ett 10-tal år. Undantaget är Bonnes Mares Grand Cru 2011 som går att njuta av redan nu, dock rekommenderar jag ändå att det får lagras.

Ytterligare ett inlägg med alla vinerna, det vill säga fler, finns på Hwar fjortonde dag – DinVinguide.se

Magnus Reuterdahl

Annonser