Har känt mig lite småförkyld, eller snarare i ett förstadie till förkylning, under helgen vilket gjort att jag inte varit riktigt sugen på att prova vin. Då är det tur att man har lite inlägg som bara ligger och väntar på att bli publicerade 🙂 och ett vin som får en att drömma sig bort till varmare nejder.

Ett varuprov som dök upp för någon vecka sedan är Tokara cabernet sauvignon 2011. Vinet kommer från Stellenbosch i Sydafrika. Stellenbosch är en stad i Västra Kapprovinsen i Sydafrika, omkring fem mil öster om Kapstaden. Vingårdarna sträcker sig från Helderberg i söder till de nedre sluttningarna av Simonsberg i norr.

Jordarten består främst av granit- och sandstensjordar och tittar man på vinerna från denna del är de ofta gjorda på olika bordeauxdruvor såsom cabernet sauvignon och merlot men man odlar också en hel del sauvignon blanc, shiraz och chenin blanc samt givetvis pinotage med flera. Stellenbosch är sannolikt födelseplatsen för den senare, 1924 eller 1925 (jag har hittat bägge uppgifterna) korsades pinot noir med cinsaut och pinotage var född.

Stellenbosch är dock uppdelad i många olika vinproducerande områden som Banghoek, Bottelary, Papegaaiberg, Polkadraai Hills, Devon Valley, Jonkershoek Valley och Simonsberg samt de inofficiella områdena Helderberg och Stellenboschkloof.

Tokaras vineri och vingårdar ligger lite utanför Stellenbosch på krönet av Helshoogte Pass med vidsträckt utsikt över False Bay och ned mot Taffelberget. Vingårdarna ligger på cirka 400 meter över havet och planterades 1994 av de nuvarande ägarna GT och Anne-Maria Ferreira. Vingårdens namn är en samman slagning av deras barns namn, Thomas och Kara.

Tokara cabernet sauvignon 2011 (1) (600x396)

För att återgå till vinet Tokara cabernet sauvignon 2011 är det är gjort på 85% cabernet sauvignon, 10% merlot och 1% petit verdot.

Det är smakrikt, fruktigt, med viss värme, fint integrerade tanniner och en bra krydda i avslutet. Lätta inslag av stenrök, blyerts och mynta ger vinet karaktär och elegans.I frukten finns svarta vinbär, mörka plommon en hint av moreller. Det här är ett enkelt men bra vin – frukten ligger kvar länge och jag finner att jag sitter med ett litet leende på läpparna – gott och lättillgängligt, lite bordeaux-light där frukten är lite sötare och varmare än de flesta bordeauxviner men inte så sött att elegansen försvinner – snyggt!

Utmärkt för såväl vardag som lite festligare tillfällen, funkar bra till höstköket och som sällskapsvin.

Varuprovet kommer från Nigab och säljs på Systembolaget.

Magnus Reuterdahl

Annonser