Ute rasar hösten, det kallt, det är fuktigt, det är blött och det är ömsom grått ömsom mörkt det är då det är som godast att äta soppa. Idag blev det fransk löksoppa och lite champagne, det är ju trots allt lördag.

löksoppa

En gång i tiden var mitt recept en ganska klassisk fransk löksoppa (plockad från en allmän kokbok), det är det nog fotfarande även om jag ändrat och lagt till lite då och då – så här gjorde jag den dag. Tillagningstiden är cirka 2-2½ timma och den här omgången hade räkt till 6-8 personer om man serverar den som varmrätt

Börja med att skriva sex lökar (900 gram), tunt.

Tag fram en stor gryta och lägg ned cirka 60 gram smör och en till två msk olivolja. Fräs upp löken och låt puttra i oljan och smöret, låt sedan detta stå på låg värme i ca 15 minuter under lock.

Tillsätt därefter ett par nypor socker och salt samt en skvätt äppelcidervinäger och bryn löken i 30-40 minuter under ställvis omrörning, här behöver man kolla till det hela lite då och då. När löken börjar få en vacker lite gyllenbrun färg och är helt mjuk är det klart.

Under tiden kokar man upp två liter oxbuljong eller köttbuljong.

När löken är klar, tillsätt cirka tre matskedar vetemjöl och rör om i några minuter. Därefter häller man på lite drygt en deciliter torrt vitt vin, buljongen och lägger i ett 10-tal svartpepparkorn och 1-2 lagerblad. Sjud i 30-40 minuter under lock (med en liten glipa), vid behov skumma av då och då. När det är klart smaka av och tillsätt vid behov salt.

Nu är soppan förberedd. Innan servering sätt soppan på spisen och koka upp, under tiden, rosta lite vitt bröd, skär upp detta i lagom stora bitar (för att fångas upp på en sked), hacka en kruka färsk timjan och ett par vitlöksklyftor samt riv ost, t ex parmesan eller någon annan trevlig hårdost. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar eller en större skål, lägg i bröd så det täcker ytan, sprid ut örterna och löken och lägg över ett lager riven ost. In i ugnen och låt gratinera i cirka 10-15 minuter tills osten börjar bli lite gyllene – 200 grader, högt upp in ugnen.

Till detta blev det att prova en champange jag fått som varuprov av the Wine Company: Champagne Barons de Rothschild Brut.

Champagne Barons de Rothschild Brut (600x399)

Champagnen är gjord på 60% chardonnay, 20 % pinot noir och 20% pinot meunier. Druvorna odlas i Côte des Blancs och man gör tre olika champagner, Blanc de Blancs, Brut och Rosé.

Champagnen är frisk med en tydlig syra och lite grå vinteräpplen och syrliga äpplen med en snygg mineralistisk avslutning och en hint av ekfat. Jag gillar den här stilen av syra-raket-champagne, den går rakt upp i belöningscentrat – det finns mer komplexa och eleganta champagner men den här har är snygg. Den fungerar utmärkt att skåla med, funkar bra till mat men för min del ser jag den kanske lite mer som ett partybubbel. Den har en liten krämighet och fina små bubblor men saknar lite nötighet samt frukt för vara riktigt 100% till mat, även om den har en liten sötma som letar sig fram i avslutet. Det här är en ren, ung och fräsch champagne som är för nuet.

Brut (600x399)

Man ska inte glömma att champagne är en riktigt bra måltidsdryck, inte bara något för nyårsaftonen, personligen gillar jag att dricka det till mycket av klassiska svenska lite fetare rätter, till kyckling, champagne, patéer, pastejer, pajer med mera – så till julbordet, smörgåsbordet, midsommaren med mera passar det utmärkt och det ger den där lite extra lyxkänslan.

Magnus Reuterdahl