Här kommer ett par tips på riktigt bra viner som finns i beställningssortimentet. Jag har druckit bägge på 19glas och kommer att se till att jag har ett litet lager hemma. Vinerna importeras av Handpicked Wines Sweden AB, hatten av för den välgärningen.

Bägge vinerna kommer från Birichino wines, i Santa Cruz, Kalifornien, USA. Vineriet startades 2008 av Alex Krause och John Locke.

Birichino Malvasia bianca 2010 (400x600)

Det första vinet jag förälskad mig i är Birichino malvasia bianca 2010, Monterey, Kaliforninen, USA. Man odlar malvasia druvorna i Monterey på vingården San Bernabe Vineyard på den västra sidan av Salinas Valley.

Vinet har en riktigt läcker syra och en läcker parfymerad ton med inslag av rosor och vita blommor samt en fin dos aromatiska kryddor. Här finns också en snygg päronton, som går från lite kryddig till söt smak, söta äpplen och kvitten samt lite exotisk frukt. Detta ger ett komplext vin i perfekt balans med en fin mineralitet i avslutet – snyggt, kul och helt enkelt riktigt bra.

Ett vin att kontemplera omvärlden med gärna tillsammans med en god vän, lite annorlunda, en aning krävande men lätt att älska!

Birichino Grenache Vielles Vignes 2010 (467x600)

Det andra vinet provade jag igår, Birichino grenache Vielles Vignes 2010. Druvorna odlas på vingården Besson Vineyard, Central Coast. Vingården har gamla anor, de äldsta där de äldsta rankorna är från cirka 1910, de ligger dock lite för lågt för att ingå i Santa Cruz Mountain appellationen.

Inledningsvis en aning knuten, men när den öppnar upp sig efter en stund i glaset (eller i en karaff) kommer ett riktigt läckert vin fram. En riktigt snygg frukt med inslag av moreller, en härlig syra som minner om syrligt äpple och en precis lagom sötma. Vinet har en snygg lite ovanlig kryddighet med inslag av söta örter samt ett inslag av Johannesbröd, en kakaoliknande ton som ändå inte riktigt smakar kakao. Fokuserad, balanserad, läcker!

Till mat, framför brasan, ett vin som låter dig hålla kvar vid sommarminnen ett litet tag till under hösten samtidigt som det blir en perfekt bro in till höstens smaker.

Andra som bloggat om Birichino är Matälskaren ochJohan P.

Magnus Reuterdahl

Annonser