Häromdagen var det #grenacheday. Det gjorde det lämpligt att öppna upp ett varuprov från the Wine company. Famille Perrin L’Oustalet Rouge 2012.

Familjen Perrin är kanske mest kända för sitt Chateauneuf-du-Pape vin Chateau de Beaucastel med de gör också vinerna Domaine du Clos des Tourells, Famille Perrin Réserve Côtes du Rhône Rouge och La Vieille Ferme.

L’Oustalet rouge är namnet på familjens restaurang i Gigondas och jag får känslan att detta ursprungligen har varit och kanske fortfarande är restaurangens husvin. Det är gjort på en blend av grenache, merlot, mourvédre och syrah. Perrin är en av de största ekologiska (organic) producenterna i Rhône. Själva kallar man detta en typ av andra vin, eller estate-vin, från familjen Perrin med en druvblend med druvor från alla deras vingårdarna, läs mer här.

Pistou är namnet på hästen på etiketten. Han arbetar för övrigt på en av familjens vingårdar.
Pistou är namnet på hästen på etiketten. Han arbetar för övrigt på en av familjens vingårdar.

Vinet är enkelt med en viss rustik charm och viss elegans. Det har en snygg rödfruktighet med inslag av jordgubbar, körsbär, kryddor och en liten lakritston. Snygga tanniner ger ett visst motstånd samtidigt som vinet har en sammetslen avslutning med lite mörkare toner med ett inslag av bärlikör.

Detta är ett snyggt välgjort vardagsvin som passar till kötträtter och fågel, det är förhållandevis lätt vilket gör att det också fungerar bra till pizza eller pasta. Bra allround vin för hösten.

Magnus Reuterdahl