Som jag skrev igår det är äntligen höst, med hösten kommer grytor – kan man annat än att älska hösten?

Coq au Vin är en favoritgryta – igår blev den dock en aning förfuskad! Jag hade inte tid att köpa tupp så jag följde Anders Öhmans tips, i ett av hans inlägg, att göra Coq av Vin på kyckling lår och lårfiléer.

Tyvärr visade sig den lokala butiken sakna ytterligare en del jag behövde varför jag skarvat ytterligare – det gjorde dock ingen större skillnad vad gäller matupplevelse, det blev fortfarande mycket gott. Skarvningen bestod bland annat i att det fick bli kycklingklubbor istället för hela lår, uppblandat med lårfiléer och schalottenlök istället för smålökar. Sedan tillsatte jag också en del bara för att jag råkade ha det hemma 🙂

Crozes-Hermitage Domaine des Lises 2011 (600x398)

Till grytan drack vi en utmärkt Crozes-Hermitage från Domaine des Lises 2011, läs mer om vinet här. För att göra en saga kort; det är mörkt, ungt, har utmärkt syra, fina mineraltoner samt massor med karaktär och personlighet .

Receptet är för minst 6-8 personer och vi serverade med pressad potatis, så att inget av såsen skulle gå till spillo.

Recept:

  •  200 gram rökt eller rimmat sidfläsk eller bacon (i bit)
  • 2 msk ankfett eller smör
  • 1,8 kg kyckling lår, kycklingklubbor och eller lårfiléer
  • en flaska ungt fylligt rödvin
  • ca 2,5 dl kycklingbuljong
  • ca 3,5 dl oxfond (spara 1 dl till löken)
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk torkad timjan (plus en nypa till löken)
  • 3 lagerblad (2 för grytan, 1 för löken)
  • ca 1 kruka med persilja eller bladpersilja (knyt ihop ett 10-tal stjälkar i en bukett och lägg undan två-tre stjälkar till löken)
  • 10-15 cocktailtomater
  • 20-25 steklökar, smålökar eller schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 400 gram färska champinjoner
  • potatis

Man börjar med en bit rökt, rimmat sidfläsk eller bacon (ca 200 gram) – vi körde rökt sidfläsk. Detta skärs upp i mindre bitar, ett par-tre centimeter stora och någon centimeter breda och tjocka. Dessa slängs ned i en het panna tillsamman med lite (ett par matskedar) ankfett eller smör och bryns. Lägg dem sedan åt sidan men spara fettet i pannan eller ännu hellre i en gryta.

Vi använde cirka 1,8 kg kyckling, ungefär 50-50 kycklingklubbor – lårfiléer. Bryn dessa i det heta fettet och krydda med lite salt och vitpeppar. När de fått fin färg runt om så lägger man till sidfläsket och låter steka under lock i 10 minuter på låg värme. Vänd kycklingbitarna någon eller ett par gånger.

Sedan häller man på en knapp flaska ungt rödvin, spara lite till senare, och fyll på med buljong tills det täcker kycklingen. Blanda ned en dryg matsked tomatpuré, tre vitlöksklyftor, ett par teskedar torkad timjan, två lagerblad, en bukett med persilja eller bladpersilja och ett 10-15 cocktailtomater. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 30 minuter.

coq au vin 2 (600x398)

Under tiden bräserade jag ett drygt 10-tal schalottenlök (föredrar i detta fall steklök och lite fler 20-25 stycken). Bryn löken lätt i lite smör, häll på oxbuljongen och lite rött vin, ett par persiljestjälkar, ett lagerblad och lite timjan och låt sjuda under lock cirka 5-10 minuter eller tills de blir mjuka. Ställ åt sidan.

Vidare stek cirka 400 gram champinjoner. Ställ dessa åt sidan.

När kycklingen är klar, plocka ut kycklingen, sidfläsket mm, släng persiljebuketten och sila av såsen. Slå såsen i grytan och låt reducera något, smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen lite tjockare kan man redan den med lite maizena eller potatismjöl. Till sist tillsätt en en smörklick under omrörning.

Jag gillar det lite rustika så jag brukar lägga tillbaka kyckling, fläsk, tomater, svamp och lök i såsen och servera det som en gryta. Vill man göra det lite elegantare kan man lägga upp kyckling med mera på en tallrik och hälla över lite sås. Vi serverade det hela med pressad potatis.

coq au vin4 (600x398)

Magnus Reuterdahl

Annonser