Äntligen höst! Jag gillar hösten, luften börjar bli lite krispig, färgerna går mot gult och rött. Framförallt börjar det bli säsong för soppor och grytor. I dag blir det både soppa och gryta!

Ett av hösttecknen är potatisen – dvs ut med nypotatisen in med potatisen. Idag spratt hjärtat till när man fick syn på en påse King Edward (favvopotatisen för mos, gratäng och soppa). Så till lunch blev det krämig potatis- och purjolökssoppa toppad med knaperstekt bacon, kryddig korv och bladpersilja. En tallrik och man mår som en kung.

potatisochpurjlökssoppa2 (498x600)

Recept för 4-6 personer

  • Ca 800 gram potatis (kvartade för att kokningen ska gå fortare)
  • en stor palsternacka, (mindre bitar än potatisen då de slantas
  • en bit purjolök, slantas
  • 5-10 persiljestjälkar
  • 1 msk tomatpuré
  • 2-3 vitlöksklyftor (mosade)

Koka ihop detta tills potatisen och palsternackan är mjuk.

  • ett paket bacon
  • en kryddig korv

Under tiden knapersteker man bacon och om man vill kryddig korv, t ex chorizo.

  • 1 dl creme fraiche
  • 1 näve persilja eller bladpersilja
  • salt & peppar

När potatisen med mera är klar, mixa soppan slät. Därefter tillsätter man creme fraiche och persiljan, mixa ned snabbt, smaka av med salt och peppar, toppa soppan och servera.

potatisochpurjolökssoppa (492x600)

Ikväll blir det coq au vin🙂

Magnus Reuterdahl