the burgundy

 

theburgundy (433x600)Då har man besökt det senaste tillskottet i vinbarsfaunan i Gamla Stan: the Burgundy. Här kommer man rakt in i en liten burgundisk oas, rakt in i vad som kan beskrivas som en kombination av vardagsrum och hotellbar. Om det egentligen känns så franskt vet jag inte, snarare fransk/brittiskt. Inredningen har en varm ton, det känns å ena sidan hemtamt, väggarna är röda, bokhyllor ramar in, å andra sidan finns det galjonsfigurer skapar kontraster man vanligen inte har där hemma, åtminstone inte jag.

Det finns inte många platser i baren, ett drygt 10-tal runt bardisken och ett par små bord. Så det blir snabbt intimt men också snabbt lite tomt när ett stort sällskap försvinner. Vinlistan innehåller i princip bara bourgogne, med vissa tillägg, och det finns en hel del kul att välja på, både på glas och flaska.

Burgundy1990 (484x600)

 

Det finns många vinbarer som har såväl en bardel och en restaurangdel, detta är en bar. Det finns en barmeny, dock inte för den hungrige, som innehåller tilltugg för att förhöja vinupplevelsen – vill bli mätt har du restaurang Djuret ett par steg in i lokalen.

Jag gillar konceptet och lokalen, det där hemtama och varma kommer funka lysande under kalla höst- och vintermånader. Bourgognetemat gör att man vet vad man kan förvänta sig. Detta är både en styrka och svaghet, å ena sidan kan man knappast få för mycket bourgogne men å andra sidan är man kanske sugen på annat ibland. Man kan ju dock hoppas på små överraskningar och gästspel ur Lejontornets vinkällare, som innehåller mycket mer bourgogne, då och då.

Ett litet tips skickar jag dock med till the Burgundy. Vi satt i baren under ett par timmar och man märkte att många inte riktigt förstod om man kommit in till vinbaren eller Tweed-baren. På något sätt borde man kanske hjälpa gäster att hitta rätt utan att behöva fråga.

Magnus Reuterdahl

Annonser