Efter ett par kulturhistoriska inlägg är det dags för en provningsnot, lite enkelriktat och trist kanske men också basen¨i en vinblogg – och om ett riktigt bra vin. För en tid sedan skrev jag om utmärkta Chateau Bouscassé Villes Vignes när jag provade 1999:an (för mer information om vinmakaren Alain Brumont hänvisar jag till det inlägget). Nu var det dags för Montus 2010.

2010Montus (450x600)Madiran är en appellation i sydvästra Frankrike kring byn Madiran i sydvästra Frankrike. Tannat är huvuddruvan i appellation men blandas ofta med cabernet sauvignon, cabernet franc (bouchy) och/ eller fer servadou. Montus 2010 är gjort på 80% tannat och 20% cabernet sauvignon.

Vinet är ungt, friskt och späckat med mörk frukt, röda äppelskal, en fin dos tanniner och en bra kryddighet. Inledningsvis känns det lite rustikt, kryddigt hett och fullödigt men med lite syre kommer ett stänk av elegans och stringens fram, tanninerna möter ysterheten och skapar balans. Eftersmaken är ligger kvar och ekar länge. Det här vinet har det! Köp, drick nu, lagra, njut!

Magnus Reuterdahl

Annonser