Tanken för kvällen är att göra fyra rätter ur Modern asiatisk mat av Peter Lindgren & Erik Videgård, sannolikt med vissa korrigeringar. Till detta kommer det bli Riesling till några av rätterna och öl till de andra (nej inte de som inköptes igår!).

Modern asiatisk mat (600x340)

Vi börjar med med koreanska zucchini-pannkakor med sås på japansk soja och sesamolja kryddad med koreansk chili.

Detta följs upp med jao tze eller dim sum, dumplings, det vill säga ångkokta degknyten. I detta fall med kyckling, purjulök, vitlök, vitpeppar och sesamolja samt en man-du sås.

koreansk chili (444x600)

Vi kommer sedan smaska burmese chicken curry, kycklingben kokt i tomat och gul samt röd curry, följt av duck yoghurt, ånkokt ankbröst som friteras innan servering, så kallad twice cooking, kryddat med kanel och med en yoghurtsås.

såser och kryddor (600x295)

Mycket att göra, men med den fördelen att mycket går att förbereda. Med andra ord blir det en lördag fylld med matlagning, dofter och förväntan – och förhoppningsvis goda smaker. Recepten kommer läggas upp i efterskott med tankar kring matlagningen.

Muhlhauser 2012 Riesling trocken Pfalz (450x600)

 

Kvällens vin kommer via en vän och förutom att det är från 2012, från Pfalz, Tyskland och gjort på Riesling av Weingut Astrid & Bernd Mühlhäuser så vet jag inte mycket om det, eller hittat mycket information om det – ska bli spännande att prova.

Magnus Reuterdahl

Annonser