trenne flaskor tvenne korkar (600x266)

På väg ned mot Jönköping gjordes ett stopp i Vadstena för inköp av lite dryck. Tre öl inköptes varav två oöppnade – vilket dels kan låta udda, varför bara två oöppnade (jag lovar jag stannade inte att för att dricka en)? Jag kommer till det.

Trenne knoppflaskor (577x600)

Det hela är också möjligen ett lagbrott. Måste tillstå att det var såväl modigt som vågat i tider då monopolet försöker slå med hela statens makt på försäljare av alkoholhaltiga drycker – medelst polisanmälan. Endast av ölen kan dock antas falla under monopoldoktrinens-ok, en pilsner från Motala bryggerier, dock anges inte alkoholhalten på flaskan så det blir svårt nog att bevisa brott. Jag tänker dock lägga säljaren under källskyddets vingar och icke avslöja utskänkningsstället 😉

Pilsner Motala bryggeri AB (600x547)

Hos denna rebell inhandlades en flaska pilsner från Motala bryggeri AB (1893-1961) och en Pilsner, klass II, från Aktiebolaget nya centralbryggeriet Linköpings bryggeri (1920-1954) – (1860-1971 döptes om till Nya centralbrygg. 1920, och till StB 1954 samt till sist till Pripps 1964).

Pilsner klass II Aktiebolaget nya centralbryggeriet Linköpings bryggeri  (600x572)

Även om korkarna är intakta och det uppenbart finns vätska – (pilsner?) i flaskorna är inte vätskenivån på topp. I dessa flaskor som tillslöts med korkar uppstår med andra ord samma problem som hos äldre vinflaskor. En term för vätskenivån som ofta används är ullage.

Det man beskriver är hur mycket vätska som finns kvar med begrepp som High fill/neck, Base of neck, Very top-shoulder, Top-shoulder, High-shoulder, Mid-shoulder, Low-shoulder och Bottom-shoulder.

Som synes finns det vätska kvar, om än långt ifrån fullt. Dessutom ser det en aning kletigt ut.
Som synes finns det vätska kvar, om än långt ifrån fullt. Dessutom ser det en aning kletigt ut.

Bottom-shoulder, dvs att vätskenivån ligger under låg skuldra, är fallet med mina två flaskor. För vin anges detta vara ett tecken på mycket varierande kvalitet, troligtvis odrickbart och det är sannolikt översättningsbart för dessa flaskor.

Fine Port_er_ London Market (600x596)

Utöver dessa inhandlades också en tomflaska, Fine Port… London market. Om denna har jag inte lyckats hitta någon information – så känner du till den får du gärna fylla på.

Länge leva Don Quijotes (i detta fall ett antikvariat) kamp mot det statliga monopolet 🙂

Skål och trevlig helg

Magnus Reuterdahl

Annonser