Häromdagen träffade jag Heike Larsson, som skriver bloggen Pfalzprovningar – om viner, vingårdar och livet i Pfalz, och fick med mig några smakprover hem, kommer du på nästa vintweetupSthlm kommer det finnas några för provning (mer info kommer snart på vår blogg).

Pfalz är en vinregion i sydvästra Tyskland, faktiskt Tysklands näst största vinområde, med cirka 23000 hektar vingårdar. Givetvis odlar man klassiska tyska druvor som Riesling, Müller-Thurgau och Silvaner men också chardonnay, pinot blanc, pinot gris, scheurebe och grüner veltliner med flera. Vid sidan av detta görs också en hel del rosé och rödvin.

Weegmuller Gruner Veltliner 2012 (600x381)

Med mig hem fick jag bland annat en grüner veltliner från producenten Weegmüller. Vinmakaren heter Stefanie Weegmüller-Sherr och familjen har gjort vin i Pfalz sedan 1685 under namnet Weegmüller. Man har cirka 15 hektar vingårdar kring byn Haardt lite ovanför Neustadt.

Vinet har snygg grüner vitpepprig ton med inslag av honung och vita mogna frukter och en snygg pigg syra. Vinet är förhållandevis enkelt, med lite kropp och umpff – det biter ifrån lite grann och har en ganska lång eftersmak med såväl mineraler som vitpeppar. Charmigt och gott, fungerar såväl som sällskapsvin som till mat.

Som det sig bör börjar man med vinet och bestämmer sig sedan vad man vill ha för mat till, så gör väl alla?

minizucchini (600x398)

Minizucchinis inhandlades på Bondens marknad på Södermalm – ett lördagsnöje såväl som ett bra sätt att hitta bra råvaror – har du inte hittat dit än så är det dags!

minizucchini 2 (600x430)

Våran tanke var att det borde kunna funka till såväl Soupe de courgettes à la boursin, soppa på minizucciner och boursinost, som till en kantarelltoast 🙂 och det gjorde det.

lök Kyocera (600x399)

Receptet till soppan kan du läsa här, en riktigt bra sommarsoppa som blir synnerligen god med just de där små underbara minizuccinerna. Eftersom vi skulle ha grüner till valde vi en olivolja med mycket vitpeppar.

Soupe de courgettes à la boursin (600x397)

Även om vinet passade bra till soppan så var det en snarast perfekt match till kantarelltoasten.

kantareller  (600x394)

Vinet mötte peppartonerna i svampen, smöret och sältan och gifte sig utmärkt med det rostade brödet – en match made in heaven och så enkelt att göra; torrstek kantareller – tillsätt smör i omgångar, tillsätt löken och lite mer smör, salta och peppar, och vid behov lite mer smör, när det är klart tillsätt slutligen lite (ett par skedar) creme fraiche och rör ned – lägg på rostat bröd och njut!

kantarelltoast (600x398)

Tänk det blev riktigt vegetariskt!

Magnus Reuterdahl

Annonser