Häromdagen blev jag uppmärksammad på att jag kommer bli granne med ett vinhotell. Fastighetsbolaget Fabege har tecknat ett 20-årigt avtal med The Winery Hotel och ska bygga ett nytt hotell i korsningen E 4/E 18, ungefär vid Järva krog, intill Friends arena-området, i Solna. Hotellet beräknas stå färdigt i september 2015.

Mannen bakom projektet är Ejnar Söder som tillsammans med HKC Hotels ska bygga och driva The Winery i Solna.

Enligt besöksliv.se är tanken att det ska finnas en vinfabrik i hotellet, dit man ska frakta druvor från länder som Frankrike, Italien och Spanien och själva producera omkring 5 000 flaskor per år. Här kan man verkligen prata om husets vin – det vore dock intressant att veta om det är bordsviner eller något annat man tänker sig att producera.

Gästerna ska kunna förkovra sig om vin och kunna njuta av hotellets vinotek (undvik tappkranar och satsa på en riktig bar med en duktig sommelier!) samt restaurang. Restaurangen ska vara inspirerad av Bondens marknad och Urban Deli.

Detta är ett annorlunda koncept och att man kan göra bra viner genom att frakta druvor eller druvjuice till Sverige finns det flera som visat, se till exempel Högberga vinfabrik. Även om namnet vinfabrik får det att löpa kalla kårar utmed min ryggrad.

Annorlunda koncept kan också betyda kul projekt, men lite fundersam blir man när man i artikeln läser; Visst, de (vinerna) kommer inte konkurrera med Amaroneviner! Menar man här kvalitetsnivå, för de amarone i sig är inget mått på kvalitet – det finns såväl bra och högkvalitativ amarone som riktigt tråkig och dålig sådan, eller menar man i stil?

Så här kan ett vineri se ut.
Så här kan ett vineri se ut.

Ska man bedriva restaurang i stil med Bondens marknad (som för övrigt inte är en restaurang utan en marknad, mycket trevlig för övrigt, läs mer här) och Urban Deli är råvarorna och produkterna A och O, ska man locka vinintresserade är vinet detsamma. Med andra ord om detta ska lyckas behövs något mer än en kul idé. Även om den nog kan locka några initialt, har man sett det en gång så har man sett det och ärligt talat tror jag att de flesta som vill se hur man gör vin vill se en vingård och uppleva filosofin snarare än industriella processen bakom.

Bondens marknad 2
En bild från Bondens marknad på Södermalm i Stockholm förra året.

Lyckas man bygga upp en riktigt bra och intressant vinkällare och en riktigt bra restaurang så är jag dock den första som kommer njuta av att få ett bra häng i min bakgård.

vb-vinblogg-2.jpg

Jag följer projektet med intresse men med viss skepsis!

Magnus Reuterdahl