Har du inte redan provat är det hög tid – viner från Slovenien och Balkan borde vara högvilt varje gång du ser vinerna på bolaget. För de levererar i princip varje gång och prismässigt är de ofta rena fynd.

Domaine Ciringa Fosilni Breg Sauvignon Blanc 2012 (600x398)

Domaine Ciringa Fosilni Breg Sauvignon Blanc 2012 är ett fynd! Det är friskt, aromatiskt, det har frukt, blommor och mineraler, detta är ett vin som borde passa de flesta. Det har elegans, personlighet och komplexitet – det är ett vin som är lätt att gilla! Det finns bättre viner, men få i denna prisklass, det finns mer komplexa viner, men få i denna prisklass, det finns elegantare viner, men få i denna i denna prisklass, som når upp till denna standard. Detta är ett sådant vin som borde få alla att inse att möjligheterna och potentialen i Balkans viner. Så köp, drick och njut!

Domaine Ciringa Fosilni Breg Sauvignon Blanc 2012 baksida (600x390)

Detta är också ett bra exempel för de som hävdar att Systembolaget har ett så fantastiskt sortiment. Balkan är ett av det mest intressanta ”nya vinområdena” i Europa, enligt mig och många andra vinskribenter, bloggare och vinälskare. Med nya menar jag att man har fått starta om på nytt efter att järnridån föll, inte att de är nya som vinproducerande länder.

I ordinarie sortimentet finns  just nu ett vin från Slovenien (som av många vinälskare anses vara ett av de mest intressanta vinområdena just nu) – jag upprepar ett. Ytterligare två viner finns från Serbien, ett rött och ett rosé vin, en produkt från Kroatien, en öl, därefter inga från Albanien, Kosovo, Montenegro, Makedonien eller Bosnien-Hercegovina. Ytterligare några länder brukar räknas till Balkan såsom delar av Bulgarien, Grekland, Turkiet, Rumänien och Italien. Med dessa länder, framförallt det sista blir det några fler viner. Men undantaget Italien är det inte många – rent av – från de först nämnda åtta länderna är det 5 produkter = världsklass???

Att komma ihåg är också att flera av dessa länder inte tillhör EU vilket gör att du inte har rätt att kräva att Systembolaget ska ta hem deras produkter.

Givetvis finns det mer att få tag via beställningssortimentet, detta är dock inte Systembolagets sortiment utan importörernas. I ett europeiskt perspektiv är detta snarast att jämställa med vanlig näthandel, och då faller vi ännu längre efter.

Är du sugen på mer Balkanvin rekommenderar jag i första hand näthandlarna Adwines och Armano’s deli, drinks & wine – läs mer om deras viner här.

Ett tips är dock att passa på att prova när det finns tillfälle och genom att köpa viner från underrepresenterade, på bolaget, länder kan öppna upp för att man tar in mer!

Magnus Reuterdahl

Annonser