Bordeaux är gott, vi borde dricka mer bordeaux och det borde finnas mer trevlig bordeaux att tillgå på Systembolaget. Häromdagen blev det en flaska Les Fiefs de Lagrange 2010, Chateau Lagranges andra vin, eller andra buteljeringen. Chateau Lagrange ligger i appellationen Saint-Julien i Haut-Medoc Bordeaux och är ett så kallat Troisièmes Crus (Tredje Cru) (Börjar nästan likna en mattelektion ;)) och ska inte blandas ihop med det Château Lagrange som återfinns i Pomerol.

Les Fiefs de Lagrange (600x397)

Nu ska man inte se detta som andrasortering, eller om man ska vara riktigt petig andra sortering av ett tredje cru, men istället som ett bra instegsvin till Saint-Julien. Med andra ord det är inget fel på vinet, det är inte därför det kallas andravin, utan det har med selektering och varifrån man tar druvorna. I första vinet hamnar i regel druvorna från de bästa lägena, en del av dessa kan också återfinnas i andravinet och tredjevinet men då uppblandat med druvor från andra lägen.

Förstavinet är ofta lite dyrare och lite mer exklusivt men andra- och tredjeviner kan vara nog så charmiga och personliga och då de är lite billigare kan de vara bra att prova innan man lägger ut de stora pengarna. Gillar man andra vinet är sannolikheten stor att man också gillar första vinet.

Les Fiefs de Lagrange är ett så kallad grand vin de bordeaux. Grand vin, låter mer än vad det är, begreppet i sig är inte reglerat så det kan betyda lite av varje, ibland kan det betyda att det är deras bästa vin, å andra sidan indikerar i detta fall begreppet andravin att de har ett de anser det gör ett som är bättre. I just detta fall gör man tre viner, där Chateau Lagrange är det bästa, Les Fiefs de Lagrange är deras andra vin och les Arums de Lagrange deras tredjevin.

Vinet är gjort på 60% cabernet sauvignon, 31% merlot and 9% petit verdot. 2010 var ett kallt år vilket känns i vinet;

Det är svalt, lite knutet och en aning strävt, men har också en fin mjuk frukt med inslag av svartavinbär, björnbär och lite plommon och en lång lite kryddig avslutning. Det här vinet kommer sannolikt utveckla sig fint under några år men är riktigt trevligt nu. Elegant men ganska enkelt, friskt med en fin bärton och välbalanserade fat. Mycket trevligt!

Saint-Julien ligger på vänstra banken och är cirka 920 hektar stort, bland de mer kända slotten är Château Ducru-Beaucaillou, Château Gruaud-Larose, Château Léoville-Barton, Château Léoville-Las Cases, Château Léoville-Poyferré, Château Lagrange och Château Talbot. Utav dessa har jag bara provat ett par så det finns en del kvar att prova.

Magnus Reuterdahl

Annonser