Hemkommen efter en lång men synnerligen intressant vecka i Almedalen med massor med kontakter och spännande möten. Jag var där på uppdrag av DIK – det kreativa facket, så jag lade min tid på kulturevenemang och evenemang som rörde digital arbetsmiljö, spårningsbarhet på nätet och öppen data, läs mer om den här.

Jag hann dock med att flika in någon om vin/sprit också, bland annat evenemanget under titeln Ska internetspriten undergräva alkoholmonopolet i regi av Alkoholpolitiskt forum. Om det finns någon större skillnad mellan dessa och IOGT – framgick det åtminstone inte av åsikterna – snarast kändes de ganska synonyma.

Jag kan inte påstå att jag förväntade mig någon egentlig debatt, men det var intressant att få en inblick i hur man ser på näthandel, lagstiftning och alkoholförsäljning från deras ögon. Lustigt nog kändes det mycket som att det var någon som höll monopolets lov, snarare än att det var några som ville diskutera alkoholens, nät- eller monopol, skadeverkningar. Att man såg näthandel som ett stort hot framgick dock med all klarhet, men varför monopolet skulle vara ett bra alternativ framgick inte lika tydligt om än alls. Man tog upp saker som inte har med folkhälsa att göra och i många fall kändes faktakollen som svag eller till och med frånvarande. Man tog också upp de lagar som styr alkoholförsäljning och hur man tolkar dessa, trots en gedigen genomgång av en advokat känner jag fortfarande att man inte har särskilt mycket på fötterna. Vilket jag inte är ensam om läs till exempel detta inlägg från Anders Röttorp, Vinbanken.

Man pratade reklam, men missade att den mesta reklamen i Sverige rör varor som säljs via bolaget, man pratade om skatteinbetalningar och angav felaktiga siffror, man angav reor men missade att bolaget kör egna reor (bland annat sökbara via deras egen hemsida). Det man nämnde var de 200’000 kronor som privatpersoner betalat in i samband med privatimport och hävdade att detta var likställt med internetbutikerna, vilka uppenbarligen betalar mer, enligt egen uppgift 35 452 093 kronor till statskassan under 2012, läs mer här.

Dagen innan var en liknande debatt, med liknande uppgifter och faktafel, som kommenteras av BKWine Magazine via Anna Torndahls, medborgarreporter, intervju med Ole Nilsson, VD för Winefinder och Nätvinhandlarnas branschorganisation, Carola Grahn ansvarig för Mat & vin vid City Gross och Mattias Svensson, tidningen NEO. Dessa träffade även jag – vilket var trevligt. Jag hann  också se debatt SM om alkoholpolitik – denna var betydligt intressantare då olika synpunkter lades fram och det blev lite mer debatt- snarare än envägskommunikation.

Dock nog om detta, nu är jag åter i Stockholm och på måndag börjar vardagen med en hög ärenden på mitt arbetsbord. Idag söker jag dock återställa almedalsBiBarna (det var dock inte särskilt många eller synliga som man kan tro) inflytande med lite kvalitetsrosé inhandlad från en nätvinhandlare, Handlavin.se.

Stagård Zweigelt Urban.Rosé 2012

Bild

Det här lite sötare än vad jag vanligen dricker, men det är välbalanserat och välgjort. Det har en  en snygg ganska torr i avslutning och en snygg frukt med inslag av blodapelsin, hallon och örter – bra! För mig är detta i i första hand ett sällskapsvin, trevligt att hala fram en varm sommarkväll som ikväll och bara njuta och må bra.

Magnus Reuterdahl

Annonser