Jag antar att det inte var många som missade gårdagens nyhet, Sveriges fjärde största matvarugrossist börjar samarbeta med en av de största nätvinhandlarna.

Det är många som hunnit skriva om detta redan så jag tänker bara nämna några tankar och sedan hänvisa till andras alster. Detta sammanföll dock med nätvinhandelsprovningen på stadshuset – där vi fick besök av Ole Nielsen, VD Winefinder, och Carola Grahn, ansvarig för mat & vin vid City Gross.

Carola Grahn, Citygross, & Ole Nielsen, Winefinder
Carola Grahn, Citygross, & Ole Nielsen, Winefinder

Är det här rätt väg att gå?

Det skapar mycket skriverier kring näthandel och kan vara ett sätt att skapa acceptans. För att kunna beställa viner denna väg måste man vara kund på matkassen, dvs du kan inte traska in i en butik köpa vinerna och sedan gå hem med dem, utan du gör en särskild beställning och det levereras X dagar senare tillsammans med matkassen. Man vänder sig med andra ord till kunder som redan är vana vid näthandel, man använder ett upparbetet leveranssystem och detta tror jag är bra!

Kommer detta som vissa (t ex IOGT) hävdar leda till ökad alkoholism och ökad tillgänglighet för ungdomar?

Knappast! Har man alkoholproblem är det inga problem att handla på Systembolaget, man har öppet sex dagar i veckan på mer än 400 platser, där finns vin såväl som sprit och öl som man kan få dem samma dag. Winefinder säljer endast vin och det tar ett antal dagar innan du får leverans. Dom flesta viner är förutom detta i ett prissegment och i en förpackningsmodell, 6-12 flaskor, som knappast tilltalar de flesta ungdomar.

Är det lagligt?

Winefinder och Citygross har dragit koncepetet med flera jurister och utifrån dagens lagstiftning och tillämpning av densamma kommit fram till att den är det. Håller alla med – nej! Det kommer sannolikt leda till en debatt om såväl näthandelns som monopolets vara eller inte vara – men oavsett vilken sida man står på är det en spännande tid att följa svensk alkoholpolitik.

Personligen tycker jag att detta är såväl ett bra som spännande initiativ, som jag tycker ligger helt inom de ramar som nätvinhandlarna jobbat hitintills. Dock för man in en dimension som borde vara helt naturlig – mat och vin tillsammans. Så jag lyfter på hatten och önskar lycka till!

Några andra röster om detta finns på Uppkorkat – Hd.seBKWine MagazineSvenska dagbladet, IOGT och till sist Systembolagets reaktion.

Här finns Winefinders pressmeddelande.

Magnus Reuterdahl