Detta är inlägg 1201 därmed är 1200-vallen korsad. Det kanske inte är något att fira i sig men på något sätt har gränsen satt sig i mitt huvud. Varje gång jag varit inne och skrivit har det känts som att det tagit en evighet att ta sig över den.

Gårdagen inleddes med ett besök på 19glas för lunch och sedan lite shopping på BoConcept. Det bidde två stycken fotpallar som också är sängar, smart och användbart.

bäddsoffor  BoConcept

Utmattade efter denna ansträngning tog vi oss hemåt och började fundera på middag. Vi hade en bit lax så vi utgick från detta och bestämde oss för att göra den med en asiatisk touch – och vad passar då bättre en lite riesling 🙂 In i vinkällaren och där hittade jag en flaska från Stagård.

Vingården Stagård drivs av Urban & Dominque Stagård, i Stein an der Donau, i regionen Kremstal, Österrike. Vingården har högmedeltida anor och omnämns redan 1424 och har varit i familjens ägor sedan 1786. Som namnet kanske avslöjar finns det en svensk koppling, delar av deras hemsida finns översatt till svenska. Detta kommer från Kenneth Stagård som gifter in sig i familjen i mitten på 1980-talet. Sedan 2006 drivs vingården av hans son Urban och hans fru Dominique, den sjätte generationen vinmakare i familjen, som ger sin touch på vinerna.

Kremstal är en vinregion i Österrike, denna är indelade i tre olika zoner, inom vilka det finns ca 2.250 hektar vingårdar. Zonerna är belägna dels på de steniga jordarna i floddalen kring Kremstal och den historiska staden Krems, dels i Stein som ansluter mot Wachau i väster, vilket inkluderar de djupa lössjordarna öster om Krems, och till sist den södra stranden av Donau mittemot Krems kring klostret Stift Göttweig.

Stagård Riesling Grillenparz reserve 2011 (600x364)

Till vinet: Stagård Riesling Grillenparz 2011

Det här är en ganska subtil, elegant riesling med en fin kryddig ton som nästan är lite het, och en mycket snygg syra. Till denna kommer en fin liten grapeton och apelsinskal, en aning persika och en fin stenighet, flinta och granit. Om den är subtil in är eftersmaken lite större och ganska lång, där de kryddiga, lite beska tonerna framträder som tydligast vilket ger en fin komplexitet. Ett vin som borde gå utmärkt att lagra i flera år. Riktigt bra!

Vinet finns inte på Systembolaget men väl hos Handlavin.se

Till kvällens rätt skulle jag dock ha behövt lite mer sötma i vinet för att fånga upp smakerna till 100%. Vi hade som jag skrev ovan en bit lax som vi tillagade med en asiatisk touch.

Vi gjorde det enkelt för oss: en chilifrukt, en bit purjulök, en liten bit ingefära och en vitlöksklyfta finhackades och rördes ihop med lite citronzect (ca 1/5 dels citron), par-tre nypor salt och cirka en msk olivolja. Detta lades som ett täcke över fisken, som skulle ha legat på en saltbädd, dock visade sig vårt saltförråd vara lite tunt så det fick utgå. In med det hela i ugnen ca 25 minuter 175°.

lax (600x398)

Till detta hade vi ris och en teriyakisås vi gjorde själva för ett tag sedan och en söt tomatsallad med tomater från vikentomater.

Det blev riktigt trevligt men som sagt lite mer sötma i vinet hade gjort matchningen bättre.

Magnus Reuterdahl

Annonser