…min mening var inte att vara provokativ men någon pekade ut att någon kanske kunde uppfatta det så 😉 Detta fick mig att dels tänka på ett citat ur filmen Cannibal Holocaust: It’s better to rest in the warm belly of a friend than in the cold dusty ground, dels på Motörheads klassiker Eat the rich:

Som sagt utan baktanke bestämdes det att idag skulle det göras wallenbergare, eller snaraste något inspirerat av wallenbergare. Ur frysen kom ett kilo älgfärs, som maldes lite finare. Så detta är en variant på wallenbergare gjord på älgfärs som jag kryddade upp lite mer. Det hela inmundigades tillsammans med potatismos, gröna ärtor och kokta morötter.

Wallenbergare under tillverkning (600x571)

Recept till betydligt mer än 4 personer (ca 10 wallenbergare)

  • ca 1 kg finmalen nötfärs (skulle kunna ha malts ännu finare men detta var vad köttkvarnen tillät)
  • 6 äggulor
  • ½ kruka timjan, några kvistar persilja, några kvistar salvia – finhackat
  • 4 dl vispgrädde
  • 20 gram finriven parmesan
  • 5 msk vetemjöl
  • 5 msk ströbröd
  • salt & peppar

Wallenbergare i pannan (533x600)

Rör ihop detta till en smet – häll i grädden sist under omrörning, smaka av, ställ i kylskåpet ca 20-30 minuter. Dela sedan upp smeten i ett 10-tal runda bollar och forma dem som biffar, tag strödbröd och fördela det jämt över biffarna, vänd dem och gör samma sak på andra sidan. Stek dem i rikligt med smör ca 4 minuter/sida – detta beror dock lite på hur tjocka du gör dina ”wallenbergare”.

ärtor (595x600)

Ytterligare en mycket god måltid, denna gång med lite öl, i Jönköping!

morötter 2 (450x600)

Magnus Reuterdahl

 

Advertisements