Tiden går fort,valborg är över, första maj är här och efter en lång kall vinter känns nu våren riktigt närvarande. Nuförtiden känns det inte fullt lika aktuellt att gå ut och festa på valborg som när man var yngre men det där ju fortfarande trevligt att göra det lite festligt – i år firade vi in våren i Jönköping tillsammans med mina föräldrar med en synnerligen mjäll och smörig kyckling Котлета по-київськи (Kyckling Kiev).

Kyckling kiev

Det här är en rätt som jag ätit ett par gånger på restaurang men inte gjort själv tidigare. Det är faktiskt en ganska enkel rätt även om den tar lite tid att förbereda då det är flera moment som ska göras. Vad är då Kyckling Kiev – enkelt sätt kan den beskrivas som utbankad kycklingfilé fylld med ett ört- och vitlökssmör som sedan dubbelpaneras och antingen friteras eller steks och ugnsbakas.

Receptet plockades ur en kokbok hos mina föräldrar och med en kompletterande blick på Öhmans mat och vin – som lagade rätten för ett par år sedan, för övrigt tack för senast mycket trevligt 🙂

Om rätten verkligen kommer från Ukraina har varit omdiskuterat men sannolikt stammar den från 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Enligt vissa källor ska rätten ha uppkommit på en restaurang Moskva enligt andra är det just en rätt från Kiev. Men det finns fler än så, vissa säger att det egentligen är en fransk maträtt, möjligen skapad av Francois Appert (1749-1841). Rätten ska då ha kommit till Ryssland via någon av de många franska kockar som anställdes av det ryska hovet under slutet av 1800-talet. En annan historia är att rätten skapades på restauranger i New York bland ryska invandrare i slutet på 1800-talet och namnet sedan ska leta sig tillbaka till Europa. Det är inte alltid lätt reda ut vad som är sant eller inte och många klassiska rätter kan kopplas till flera historier, vissa mer sannolika än andra. Möjligen får jag återkomma till detta vid ett annat tillfälle.

Till receptet, Kyckling Kiev för 4 personer.

 • 200 gram smör
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 kruka persilja
 • 1 citron
 • 4 kycklingbröst
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk cayennepeppar
 • 2 ägg
 • 1-2 dl ströbröd
 • 1-2 nävar riven parmesan
 • 1 dl olja
 • salt och peppar

Börja med att göra kryddsmöret, detta kan göras i förväg. Ta cirka 150 gram smör, pressa en vitlöksklyfta, riv lite citronskal (ca 1/4-1/3 av citronen), pressa ut en skvätt juice, hacka ned en kruka persilja och tillsätt lite salt och svartpeppar. Arbeta ihop och rulla ut till en snygg rulle och lägg in den i frysen så att den får stelna (ca 30 minuter). Om du har förberett den ett par dagar tidigare kan det vara bra att ta ut den lite i förväg så att den är hyfsat lätt att skära.

Efter detta banka ut kycklingfiléerna försiktigt, lägg filén på en bit gladpack, salta köttet lite lätt, lägg en rejält bit kryddsmör (dela upp det i fyra bitar) och rulla in det. Använd gladpacken till att dra ihop det hela till en snygg rulle. Lägg sedan dessa i frysen i ca 20 -30 minuter, detta hjälper till att få dem att hålla formen.

Förbered paneringen. Häll ned mjöl, paprikapulver, cayennepeppar, lite svartpeppar och salt och rör ihop detta i en skål. I nästa skål knäck två ägg, pressa i lite citron och vispa upp och i den sista skålen blandas ströbröd och en näve av den rivna parmesanen.

Vänd kycklingen först i mjölblandningen, därefter i ägget och till sist i ströbrödsblandningen. Låt vila i kylen ett par minuter medans du hettar upp olja och smör i en stekpanna samt sätter på ugnen på 180°. Stek kycklingen på alla sidor tills den får en gyllengul färg och lägg sedan över dem i en ungsform – häll över någon matsked av fettet från pannan, strö den sista näven med parmesan över och stek dem färdigt i ugnen i ungefär 30 minuter.

Vi serverade med kokt potatis och lätt stekt sparris med lite pressad vitlök över. Vill man ha lite mer citron kan man pressa en skiva eller två över kycklingen. Mycket gott.

Gabarinza 2007 Gsellmann Andreas (2)

Till detta blev det ett fruktigt vin, koncentrerat vin med fin syra, Gabarinza 2007 från Gsellman & Andreas – drickgodis!

Tyvärr glömdes kameran så det fick bli mobilfoton!

Magnus Reuterdahl