ChampagnedagenKan man överdosera på Champagne? – kanske (åtminstone känns gommen som den sandblästrats och tandhalsarna får veta att dom lever då man provat ett 100-tal champagner – år då provade jag ända långt ifrån allt), men man kan definitivt överdosagera! Med dosage menas tillsatt sötma, en söt vätska, i champagnen vilket ger den olika sockerhalter.

  • doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
  • demi-Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
  • sec – torrt, 17-35 g per liter
  • extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
  • brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
  • extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
  • ultra brut – 0-3 g per liter (alternativa benämningar inkluderar ”brut 0”, ”brut intégral” ”non dosage” (då inget socker alls tillsätts) och ”brut 100 %”)

Bruno Palliard NPU 1999

Givetvis är det en smakfråga men personligen vill jag ha min champagne med förhållandevis lite sötma. Tidigare i veckan gick Champagnedagen 2013 på Grand Hotell av stapeln – något som nästan stoppades av Justin Biber – då hans fans blockerade ingången, om några år kanske de istället står utanför Grand och hoppas komma in på champagneprovning. Låt oss hoppas på det!

@AnnaTorndahl fångade stämningen utanför huvudentrén i denna bambuservideo: http://bambuser.com/v/3531842 (går tyvärr inte att bädda in).

Champagne Belle Epoque Rose

Champagne Deutz
Jean-Marc Lallier Deutz

Fördelen med dagar som champagnedagen är att man får tillfälle att prova många viner av samma typ och ursprung på ett tillfälle, det ger en bra referensbas och det ger insikter man annars kanske inte skulle få. Det ger också tillfälle att träffa vinmakare och att grotta ned sig i vinnörderi.

Precis som i alla regioner finns en mängd beteckningar och benämningar som alla är nycklar in att förstå champagne – en av dessa är sötman och torrhetsgrad. I några kommande inlägg, här och på BKWine Magazine kommer jag att grotta mig ned i bubbelträsket och skriva om några av de viner jag fann särskilt intressanta. Uppenbart är dock att det finns champagne och det finns champagne!

Aurelien Laherte Les Clos (600x395)

Larmandier Bernier rose de saignee 2007 (600x388)Nu var det inte bara på Grand Hotel som det var champagnedag utan en alternativ sådan kallad OFF på Nosh & Chow. Här presenterades champagner som kanske inte är så kända som många på Grand men väl så intressanta om inte mer intressanta. Om man generaliserar kan man säga att Champagnedagen på Grand kan sägas visa upp de stora kända namnen, bubbeljättarna, så visas natur- och artisanchampagnerna upp på OFFen.

Ulysse Collin BdB Extra brut Les Roises

Nu ska det sägas att jag hittade både bra och intressanta champagner på bägge provningarna, såväl kända som okända men mer om detta kommer 🙂

Champagne Initial Brut Jacques Selosse (600x399)

Magnus Reuterdahl

Annonser