Bamse på en tallrik

Det är dags för Vargen att få skratta gott (rått) då mat- och sovklockan kommer klämta för sista gången för Skalman. Han kommer vara del av middagen snarare än äta den och få sova i min mage, Lille skutt kommer få simma med morötterna och Bamse bli honungsglacerad – då jag och ett gäng vänner ska äta bamsemiddag. I centrum står Bamse, Lille Skutt och Skalman som agerar middagsmat. Givetvis kommer det också finnas lite riktig dunderhonung!

Jag tror att alla som är uppvuxna under 70- och 80-talet fått Bamse med modersmjölken – han var helt enkelt svår att undvika. Världens starkaste och snällaste björn och hans vänner – många av oss har nog ett hat-kärleks förhållande till den lille präktige världsförbättraren och hans vänner. I en tid då barnprogram i princip innebar östeuropeiska tecknade- eller dockfilmer såsom professor Balthazar eller Drutten och Jena så framstod kanske inte Bamse som den rödaste i kortleken, även om han anklagats för detta. Klart är dock att solidaritet ofta stod i fokus och att kapitalism kopplades ihop med ondska.

På lördag blir det dock inte i första hand Bamses politiska åsikt som kommer diskuteras utan hans och hans vänners smak!

Tittar man tillbaka får man väl säga att de östeuropeiska filmerna faktiskt höll betydligt högre teknisk klass än Bamse och att det inte var så lustigt att alla ville njuta av Disney på julafton – det finns tecknat och tecknat!

Recept, bilder och dryck kommer framåt söndag!

Magnus Reuterdahl

Annonser