Jag älskar viner från Bordeaux, men oftast inte billiga dito. Med detta sagt menar jag inte att det inte finns sådana, bara att det i Sverige är svårt att hitta bra billig bordeaux. Jag älskar också att det alltid finns något nytt att lära när det kommer till bordeaux:

Känner du till appellationen: Bordeaux Entre-deux-mers?

Entre-Deux-Mers är en region som ligger i sydöstra Bordeaux och sträcker sig även till del utanför Bordeauxs egentliga gränser. Det är också namnet för en AOC för torrt vitt vin.

Området ligger mellan floderna Garonne och Dordogne i Bordeaux och inom området finns ett 20-tal underappellationer, bland annat inkluderar Entre-Deux-Mers AOC, Graves de Vayres AOC, Premières Côtes, Côtes-de-Bordeaux AOC, Cadillac AOC, Loupiac AOC, Sainte-Croix-du-Mont AOC, Bordeaux-Haut-Benauge, AOC, Entre-Deux-Mers Haut-Benauge AOC, Côtes-de-Bordeaux-Saint-Macaire AOC, och Sainte-Foy-Bordeaux AOC m fl.

Entre-deux-mers är stort, 2400 hektar, och man producerar mer än 15 miljoner flaskor vin. Jordmånen består oftast av sand, silt, lera och kalksten. Till Entre-Deux-Mers vinerna används i regel någon eller några av druvorna sauvignon blanc, sémillon och muscadelle. De vinner sällan på lagring och min erfarenhet är att vita bordeaux viner klassificerade Entre-Deux-Mers oftast är ett strå vassare än vita klassificerade Bordeaux AOC.

När man väl dyker ned i Bordeaux är det lite av en djungel, mängder med områden, slott, klassificeringar och viner. Det är inte optimalt sett ur ett kundperspektiv men kan vara ganska kul om verkligen fördjupar sig. Det är också bland viner som har lite udda klassificeringar man kan hitta en del fynd, dock får man vara beredd på att går det mycket kattguld på de få riktiga guldkornen.

Chateau Pierrousselle Entre-Deux-Mers 2011 (600x389)

Tillbaka till vinet Chateau Pierrousselle Entre-Deux-Mers 2011, vinet är ett varuprov från the Wine company, och slottet är helt okänt för mig sedan tidigare. Vinet har fått sitt namn efter byn Pierrousselle och ägs av the Taillan group

Vinet har en tydlig sauvignion blanc karaktär (45 %), men det finns också 50 % semillon och 5 % muscadelle. I doften finns krusbär, svartavinbärsblad och en hint av kattpiss (använt i sin mest positiva mening). Det är friskt och ungt och efter en stund kommer det också fram lite persikotoner och vita blommor.

Vinet är ungt, fräscht och friskt, har en snygg frukt med inslag av citrusfrukter, en lätt blommighet och jasminte. Det har en snygg syra och fin liten kryddighet som ger vinet en bra avslutning och lite karaktär.

Det här är en riktigt bra vardagsbordeaux, enkel men inte utan komplexitet, sträv men inte hård och funkar till såväl till mat som sällskapsvin. Trevligt!

Magnus Reuterdahl

Annonser