Långfredagsvildsvinsstek hade varit ett legendariskt ord på wordfeud men här är det vad som ska ätas idag på Långfredagen.

tupp (600x369)

Redan igår började vi förberedelserna för dagens Långfredagsmiddag. En 2,2 kilos vildsvinsstek med ben spelar huvudrollen och jag har låtit mig inspireras av ett antal italienskt recept jag hittat på nätet, bland annat Artusi för svenskar.

Steg ett är att göra en marinad. Vi gjorde den med cirka 7,5 dl vatten, 2 dl rödvin, 0,5 dl vinäger, två gula grovt hackade lökar, 2 lagerblad, 2 krossade vitlöksklyftor, salt och peppar (10 svart-, krydd- och vitpepparkorn), ett par kvistar rosmarin och persilja. Detta fick koka upp och sjuda några minuter varefter vi tog bort kvistarna och lät det hela svalna. Därefter hällde vi det hela över köttet, i en bunke och förslöt med gladpack, ställde i matkällaren, kylskåpskallt, och lät det marinera över natten, virka 14 timmar.

Idag är det dags för tillagning. Vi börjar med att torka av köttet – lägga ned det i en stekpåse tillsammans med en örtbukett (salvia, rosmarin, timjan), 2 lagerblad, 2 finhackade gula lökar, ett par klickar smör, en rejäl fläsksvål och cirka 2 dl vittvin. Se till att det finns en öppning i påsen!

Vildsvinsstek i stekpåse 2 (600x392)

In i ugnen, 125 grader, tills innertemperaturen är 58 grader.

Vildsvinsstek (600x399)

Ta ut steken, håll av vätskan, sila den samma och hälla av den i gryta – låte den koka upp och reducera ned. Under tiden torka av steken, lägg den under stanniol och låte den vila i minst 20 minuter. När såsen reducerat ned till ungefär hälften red av den med maizena och en kilck smör. Häll sedan på ca 1,5 dl vispgrädde, en näve blandade hackade örter (persilja, timjan, salvia), låt koka upp – smaka av. Vid behov tillsätt salt och peppar och om det behövs lite sötma, t ex honung.

påskmiddag (600x399)

Vi serverade med potatisgratäng och en tomatsallad Strålande gott! 

uppskuret (600x398)

Till vildsvinet drack vi en flaska Pio Cesare Barbaresco 2004

Pio Cesare Barbaresco 2004 påsk

Det här är ett stort vin, komplext, vackert och lite krävande. Det är elegant med fokuserad frukt. Här finns såväl mogna toner som lite unga friskare, här finns örter och mineraler, ekfat och tobak och en vacker höstton med inslag av jord och löv, av svamp och friskhet, Allt detta backat av en strålande syra  och en eftersmak med en hint av kärnbeska och stjälkighet och peppartoner. Det här är underbart nu och kommer att utveckla sig fantastiskt de närmaste 5-10 åren.

Magnus Reuterdahl

Annonser