Hotel New Hampshire 1981När jag började leta efter information om dagens vin återkopplade jag direkt till en gammal favorit – John Irving och romanen Hotell New Hampshire (1981).

Boken kopplar ihop teman som drömmar, sorg, kärlek, framtidstro, udda människoöden och björnar (State O`Maine heter björnen i boken) och dessa teman råkar också stämma väl med Domaine Tariquet historia. Så väl att man nästan kan ana ett samband. Där boken handlar om resor, familj och hotell handlar detta om resor, familj och vin. Givetvis finns en det också en björn och en björntränare i bägge historier.

I detta fall är det dock inte en roman utan ett vin och ett varuprov från nätvinhandeln the Wine company: Domaine Tariquet Sauvignon 2011, Cotes de Gasconge, Frankrike.

Björn

Låt oss börja med historian om Domaine Tariquet. 2012 firade man 100-år. Historien börjar i byn Ercé vid Pyrenéernas fot i Ariège där det sägs att man var särskilt begåvade att tämja och träna björnar. Om detta är sant eller inte är inte min plats att bedöma. En god historia är dock en god historia och det berättas att en man vid namn Artaud från denna by var just en björntränare. Med en björn i varje hand lämnade han sin by och reste jorden runt. 

På ålderns höst växte dock saknaden av hans ungdoms hembygd och 1912 återvände han hem och fann gården Tariquet. Tyvärr var egendomen för dyr. Men lyckan stod Artruad bi då hans son, Jean Pierre, hade lyckats väl i New York och tillsammans hade de råd att köpa egendomen.

Vingården och vinrankorna var dock decimerade av härjningarna av vinlusen (Phylloxera vastatrix esom också kallas Daktulosphaira vitifoliae). Så far och son hade mycket tungt jobb framför sig. Gården har stannat i familjen och 80 år senare bestämde sig bröderna Armin och Rémy Grassa, dagens ägare, för att satsa på att göra vita kvalitetsviner.

Vingården ligger i distriktet Cotes de Gasconge ligger i sydvästra Frankrike i Gascony. Området ligger öster och söder om Bordeaux. För mig är detta ett ganska vitt hörn på vinkartan men är desto mer känt för sin foie gras och sin Armagnac. När det kommer till gör man nästan uteslutande vitt vin gjort på druvor som colombard, gros manseng, sauvignon blanc och ugni blanc.

Domaine Tariquet Sauvignon 2011

Domaine du Tariquet Sauvignon 2011

Doften är aromatisk med inslag av nässlor, vita blommor och exotisk frukt. Smaken är ganska stor med fin frukt och bär. Här finns inslag av krusbär citrus, mango och en liten fetma i avslutningen tillsammans med lite sten. Vinet är enkelt men gott, bra vardagsvin.

Ett bra vin till skaldjur, fågel och fläskött, bör också funka med asiatiskt och hårdost samt till en bok av John Irwing – har du inte läst Hotel New Hampshire och Garp’s värld så gör det – och varför inte ta ett par glas vin medan du läser!

Magnus Reuterdahl

Annonser