Mejeri Ängsholmen skylt
Igår var vi, ett gäng bloggare, vin- och matälskare, twittrare med flera på tur i Uppland – alla i jakt på en eller flera nya smakupplevelser. Målet – Mejeri Ängsholmen och något så udda som produkter gjorda på vattenbuffelmjölk.

Linda Elvingson
@Buffellinda

På plats mötte Linda Elvingson (@Buffellinda på twitter) upp och gav oss the grand tour samt massor med information- många tack! 

Fjällkoost och buffelost

På Ängsholmen är man först i Sverige med att göra ost, smör, yoghurt med mera på mjölken från vattenbufflar och det var inte helt lätt för dem att nå dit, man fick kämpa:

Först var man tvungen att övertyga Naturvårdsverket och Länsstyrelsen med en mängd veterinärintyg och handlingar. Sedan har man varit tvungen att hitta arbetssätt med djuren för att få dem att acceptera såväl miljö som dem själva – så att man fått tillgång till den råvara man sökt – buffelmjölk.

Buffel_Anna_Torndahl
@AnnaTorndahl får höra en hemlighet?

Förutom bufflar har man också fjällkor, får, höns, hundar, katter och kalkoner – så det är fullt upp på gården. Personligen är det detta som fångar mig. Precis som på många intressanta vingårdar handlar det snarare om en multikultur än en monokultur samt om människor med passion och målmedvetenhet.

Fåglar

Ser man bortanför mjölkproduktionen – vill de att produkterna ska ha terrior och att djuren ska vara en del av jordbruket och kulturlandskapet. Vattenbufflar tillhör måhända inte svenskt traditionellt jordbrukslandskap men även här finns en idé. I området kring Harbo, där gården ligger, har man ett litet myggproblem. Problemet är i realitet så stort att man har svårt att få kor att beta då de störs av myggen, bufflarnas hud är dock så tjock att de inte störs av dessa.

Fjällko

Vidare är marken delvis vattensjuk, vilket ger en viss typ av vegetation vilken faktiskt passar dessa djur mycket väl. Med lite tur kommer detta visa sig vara något som kommer utveckla såväl kulinariska produkter som det uppländska kulturlandskapet.

Buffel_2

Den 5 maj kommer man släppa ut bufflarna ur ladugården – detta ska vara något av en syn. Kor och bufflar får lätt lite glädjespatt när de får känner vårens och hagens dofter och en och annan gärdesgård kan ryka – det var vad som hände förra året! Vill man se det live anmäler man sig via Ängsholmens hemsida.

Vattenbuffel
Vattenbuffel

När vi kommer till produkterna är jag inte ensam om att finna dessa utmärkta. Mattias Dahlgren som driver kök på en av Sveriges två-stjärniga restauranger, vid Grand hôtel Stockholm, både köper och produktutvecklar här och några av produkterna finns tillgängliga via NK saluhall.

Gårdsplan 4

Bland mina favoriter är kittosten Humle, buffelsmöret och yoghurten  Sedan är mozzarellan också mycket trevlig liksom hårdostarna av såväl fjällko- som buffelmjölk.

Buffelsmör

En av mina medsmakare var Lotta Siwertz från Foglia. Hon hade med sig ett gäng olivoljor och vinäger som förhöjde det hela ytterligare. Ska du köpa en sak från henne är det hennes Vinäger bianco – tror att detta är första gången jag skulle kunna sätta mig ned och dricka vinäger. Balsamicon var också fantastisk och oljorna mycket bra 🙂

Vinäger Condimento Bianco

Vi besökte också granngården och deras getfarm – personliga getter och underbara killingar 🙂

Nästan nyfödda killingar
Nästan nyfödda killingar

Med oss var Manni från utmärkta Landleys kök (där jag ibland ger vintips), @Ajntaste från twitter, min sambo @Viniferalover och min kompanjon på #vintweetupSthlm @AnnaTorndahl. Utöver dessa var också sambos, barn med flera med – tack till alla för en underbar dag.

Madeleine Manni Landley
Madeleine Manni Landley

Vill man ha en trevlig utflykt är detta ett utmärkt resmål – en trevlig upplevelse där man kan få med sig utmärkta råvaror samt det personliga tillfredsställelsen av att man stödjer svenskt jordbruk och öppna landkap.

Lotta Siwertz
Lotta Siwertz

Magnus Reuterdahl