Tänkte försöka återskapa något vi åt i Umbrien som visade sig vara en ljuvlig kombination. Egentligen inget särskilt svårt eller komplicerat.

Willi Opitz

I samband med Umbriaforwinelovers gjorde vi en lite annorlunda provning. På fyra olika bord ställdes ett gäng (ett 20-tal) viner upp, i blandad ordning och en rätt serverades. Man provade maten samt vinerna och avgjorde vilka två viner man tyckte passade bäst med respektive rätt. Sedan sammanställdes detta och vi fick fram en liten karta på vilka viner som passade bäst till vilken mat.

En av rätterna var ungsstekt fläskkarré med honung, rosmarin, mynta och någon mer krydda (tänkte lägga till lite worchestersås och eventuellt lite chili). Det är denna vi tänkte återskapa. Till detta provade vi flera viner men min favorit var en söt passito – helt ljuvlig tillsammans med sötman från honungen, örttonerna och det vita feta köttet. Nu har jag ingen passito hemma men väl ett eiswine gjort på welschriesling från Willi Opitz.

Fläskkarren - bara 20 minuter kvar :)
Fläskkarrén – bara 20 minuter kvar 🙂

Fläsk och sötvin är en riktigt trevlig kombination, det feta gifter sig med lite oljiga i vinet, eucalyptus möter rosmarin och mynta. Honungstonen finns i såväl köttet och i vinet och går som hand i handske med russinen och dadlarna. För framtida referens skulle jag dock vilja ha lite mer syra i vinet än vad som finns i just detta. Här är frukten och kryddigheten mer framträdande. För att balansera detta adderade vi lite havtornsgelé till köttet vilket var en riktigt bra kombination.

Willi Opitz viner finns via Handlavin.se – just detta finns dock inte hemma för tillfället.

Magnus Reuterdahl

Annonser