Ett par kompisar är på väg till Ungern och frågade vad de skulle hålla koll på i Ungern ”winewise”. Som alltid inser man hur lite man egentligen vet men några tips kunde jag i alla fall kasta ur mig.

Somlo
Berget Somló.

Vita viner från Somló (region) tillhör det bästa jag druckit från Ungern tillsammans med sötviner från Tokaj. I Tokaj gör man dock också bra torrt vin (framförallt vitt). Druvor att hålla koll efter är furmint, juhfark och olasriesling (också känt som welschrielsing – har inget med riesling att göra, men är ofta bra matviner).

Vingårdar på Somlo.
Vingårdar på Somlo.

En annan trevlig region är Villány, främst relativt kraftiga, kryddiga rödviner av druvan portugieser men också intressanta viner av internationella druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir och merlot.

Något man måste testa är Egri Bikavér (Tjurblod från Eger) från regionen Eger. Vinet görs på minst tre druvor där kékfrankosi är huvuddruva och vinet ska ligga på fat i minst ett år. Rött, kraftfullt, komplext till kött.

Har du tips på andra regioner, typer av viner att hålla ögonen på eller producenter skriv gärna en kommentar!

Magnus Reuterdahl

Advertisements