Neal Martin Pomerol 2För en liten tid sedan var jag bjuden till en vinprovning med temat Pomerol. Arrangör var nätvinbutiken Roberson Wine som vid sidan av att sälja vin på nätet också arrangerar vinprovningar på olika teman. Denna var kanske lite extra speciell då den gästades av Wine Advocates Neal Martin med anledning av hans nyutkomna bok med just titeln Pomerol.

Neal Martin
Neal Martin

På BKWine Magazine skrev jag för några veckor sedan om den första samlade vinnäthandels sortimentsprovningen och tittade då också lite extra på de företag som deltog. En av de saker jag tittade på var just om man har några övriga aktiviteter än just försäljning och vinprovningar som denna är just exempel på detta.

Roberson Wine ser sig som ett komplement till Systembolaget och med sina cirka 500 bordeaux viner breddar man verkligen tillgången på viner från detta distrikt. Systembolaget kan i sitt ordinarie och beställningssortiment uppvisa ungefär lika många. Man skulle ju kunna tänka sig att många överlappar, utav det dryga 40-tal viner från Pomerol som Roberson Wine har visade sig bara ett överlappa. En annan trevlig aspekt är att RobersonWine också har en del lagrat vin.

Roberson Wine är nya som aktör i Sverige och öppnade sin nätbutik förra året man är dock inte nya när det kommer till vinförsäljning. Man har verkat i England i många år och är kanske mest kända för sin butik på Kensington High Street som har ett av Londons bästa urval och är väl värt ett besök om man åker till London.

Pomerol 2

Åter till provningen, Pomerol är en appellation och vinkommun i Bordeaux, på den högra sidan av floden Garonne. Det kanske mest kända vinerna är Petrus och le Pin. På samma sida floden ligger också Saint-Émilion med kända slott som Cheval Blanc och Ausone.

På den högra sidan dominerar druvan Merlot men ofta med inblandning av cabernet franc och ibland med en mindre inblandning av cabernet sauvignon med flera. Pomerol omfattar ungefär 800 hektar vinodlingar. Vi fick prova åtta viner från olika årgångar mellan 1984 och 2007 tillsammans med historier om respektive slott, dess historia och den aktuella årgången.

Pomerol

Ett par korta noter om vinerna vi provade samt lite information om dem hämtade ur Neal Martins bok (han säger att den ska läsas från pärm till pärm – vilket jag håller med om – men det går också göra djupdykning för information om enskilda slott – även om detta kanske inte ska kallas en djupdykning).

2007 Latour a Pomerol, 7.9 hektar vingårdar planterade med 90% merlot och 10% cabernet franc.

2007 Latour a Pomerol

Sammetslent vin med fin mörk frukt, ungt men lättillgängligt, kryddigt med inslag av kaffe och choklad, lång eftersmak. Godisdricka nu, med lite lagring kommer elegansen att vinna mark.

2006 Bellegrave, 8.5 hektar vingårdar planterade med 75% merlot och 25% cabernet franc.

2006 Bellegrave

Har druckit Bellgrave några gånger innan, trevligt vin men har upplevt det som lite enkelt och endimensionellt. Här finns en snygg lite skitig ton, återhållen kraft, grön beska och liten paprika ton. Fin balans men inte riktigt där.

2002 Trotanoy, 7.16 hektar vingårdar planterade med 90% merlot och 10% cabernet franc. Man producerade också ett andra vin Espérance de Trotanoy 2009 och 2010.

2002 Trotanoy

En aning sluten i näsan men i smaken visar detta vin klass, balanserat, fin struktur, elegans med en hel del tobak, ekfat och mörk frukt men också en lätt metallisk (blod) ton och en lång kvarhängande eftersmak.

2000 Clinet2000 Clinet, 11.27 hektar vingårdar planterade med 85% merlot 10% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. Man producerar också ett andra vin, Fleur de Clinet.

Hitintills kvällens bästa vin, med inslag av chark, tobak och ekfat. Frukten är mörk och sammetslen med fina tanniner i avslutet. Ungdom blandas med höstnoter och undervegetation, rostade kaffebönor och en fin pepprighet. Modern i stilen, generös men också charmig och generös.

1985 De Sales, 47.8 hektar vingårdar planterade med 72% merlot 15% cabernet sauvignon och 13% cabernet franc. Man gör också ett andra vin, Château Chantalouette.

1985 De Sales

Tyvärr tycker jag att denna är på fallrepet, lien väntar på att kapa de sista noterna men fortfarande finns det lite liv. Det är inte oävet bara på fallrepet och det är alltid kul att prova gamla viner. Det som slår mig först är tobak och fimp, torkade blommor (lite gammal tantparfym, jasmin m.m.) och en träighet som drar åt en vältuggad blyertspenna. Men det finns också en lite läcker fruktighet som kan anas, en lite frktigt teeig ton som är lockande och minner att här har funnits mer. Intressant!

1999 La Conseillante1999 La Conseillante, 12 hektar vingårdar planterade med 80% merlot och 20% cabernet franc. Man gör också ett andra vin, Dou de Conseillante.

Känner mig lite kluven till denna, å ena sidan är det intressant och komplext, å andra sidan lite slirigt och svårt att få grepp om. Här finns en snygg gräsighet som drar år halm, en fin lekande syra, fin fruktkoncentration men också en obalans mellan mogenhet och ungdom som kanske kommer sätta sig om ett par år.

1998 Lafleur Petrus, 4.5 hektar vingårdar planterade med cirka 50% merlot och 50% cabernet franc.

1998 Lafleur PetrusMmm… doften drar in en. Mjuk mörk inlindande frukt med ett sammetslent mörker som får allt annat att försvinna för en stund. Här minns jag varför jag en gång drogs till Pomerol, jag köpte ett gäng på 90-talet som fick mig att bli förälskad i såväl denna producent som i Pomerol. Här finns lite av allt, snyggt integrerade tanniner, sötlakrits, violer, tobak och en liten gräsighet. Mumma!

1998 Vieux Chateau Certan, 14 hektar vingårdar planterade med 65% merlot, 35% cabernet franc och 5% cabernet sauvignon. Man gör också ett andra vin, La Gravette de Certan.

1998 Vieux Chateau Certan

Ytterligare en fullträff, jag faller som en fura in i Pomerols, för att vara bordeaux, rustika, lite lantlig elegans. Det här är så bra, välbalanserat, mjukt, kraftigt och elegant, blommigt och pepprigt, lite stjälkigt och bara så bra…

Ska jag välja något vin som kvällens bästa är det något av dessa två sista… lite olika i stil så det handlar mer vad man är sugen på, där den första är lite mer pang på rödbetan och den andra lite mer tillbakalutad. Bägge är dock fantastiska.

Den här typen av provningar må kosta en slant men de är ett bra sätt att djupdyka ned i ett område, att få prova olika stilar av vin, olika årgångar och givetvis är det en jättebonus när det finns med någon som har så mycket detaljkunskap om ett område som Neal Martin i detta fall. Till det kommer att man alltid stöter på såväl intressanta som trevliga människor på sammanslutningar som dessa. Stort tack för inbjudan och till alla som ännu inte införskaffat Neal Martins bok Pomerol – gör det (Läs mer om den här)!

Andra som skrivit om provningen är Le Francophile och Wine virtuosity

Magnus Reuterdahl

Annonser