Graham Beck från Sydafrika har flera storsäljare på Systembolaget, mest kända är kanske de mousserande vinerna. Företaget grundades 1983 och har sina vingårdar utanför staden Robertson i Western Cape. Bakom vinerna står ägaren Graham Beck och och vinmakarna Pieter Ferreira, Erika Obermeyer och Pierre De Klerk.

Jag har inte provat särskilt många av Graham Becks viner tidigare och dom jag provat har varit bra, välgjorda men lite anonyma. Det mousserande Graham Beck Brut är dock ett trevligt alternativ om man vill ha lite billagre bubbel än champagne. Via ett varuprov från Prime Wine fick jag möjlighet att prova:

Graham Beck the Game Reserve 2010 Shiraz Viognier

Graham Beck the Game Reserve 2010 Shiraz Viognier

På etiketten är en Klipspringer (Oreotragus oreotragus), en mindre art av den afrikanska antilopen.

Som namnet anger är vinet gjort på druvorna syrah och viognier, en klassisk blandning i Rhone-dalen men som också används på många andra ställen, till exempel här. Vinet har en tydligt fruktig doft med inslag av plommon och mörka körsbär (drar nästan lite åt kirsch-hållet), kaffe, mörk choklad och rostade ekfat. Smaken är frukt- och ekfatsdriven med inslag av plommon och björnbär. Smakerna varma och mjuka med en lite kryddor kaffe och vanilj samt rostade ekfatskryddor i avslutet. Okomplicerat, enkelt och bra varadagsvin till vårens och sommarens grillkvällar.

Magnus Reuetradhl

Annonser