Sarah Goedhart
Sarah Goedhart

Terrific wines lät kvinnliga vinmakare stå i fokus på internationella kvinnodagen genom att presenterade ett antal viner gjorda av kvinnor.

I en perfekt värld hade man kallat provningen en provning av lysande, personliga viner av utmärkta vinmakare. För det var vad man presenterade.

Jag tycker att detta var ett bra tillfälle att lyfta fram kvinnor inom vinbranschen, men tycker att det är synd att det ska behövas en särskild dag för det. Bra viner talar för sig själva men tyvärr är vi, inklusive jag själv, för dålig på att lyfta fram kvinnliga vinmakare. Som på så många arenor syns män mer än kvinnor, kanske beror det på att många vinbloggare och journalister är män och att vi har lättare att till oss andra mäns historier – kanske blir det chefsbastun även i vinkällaren.

Rita Cardoso Pinto
Rita Cardoso Pinto

Det som bör vara i  fokus är vinet och bra viner ska lyftas fram oavsett om de är gjorda av män eller kvinnor, om de är naturliga, ekologiska eller gjorda på annat sätt. Detta är viner som är just fantastiska viner, som har skapats av fantastiska kvinnor. Idag fick de berätta sina historier och visa sina viner – förhoppningsvis sätter det dem i fokus. Totalt hölls åtta föreläsningar mellan klockan 10.00-17.00 på Sheraton Hotel under namnet Terrific women’s day winemaker day. Själv hann jag med att prova alla viner men tyvärr bara vara med de två sista föreläsningarna.

Bland vinerna finns många som är värda att lyfta fram. Min favorit måste nog sägas vara   en underbar Barolo, tyvärr var inte vinmakerskan på plats, Barolo La Tarufaia av Giulia Negri 2008. Det här är posei i en flaska, en barolo mogen att dricka och njutas nu i en stil som minner om barolo från svunna tider – mer elegant, mer nu, mindre reduktiv och tanninstinn än många av dagens barolos –  och hon var bara 18 när hon skapade det. Jag vill ha mer!

Barolo La Tarufaia Giulia Negri 2008

Godehart från Washington state, USA, visade upp hur bra amerikansk syrah kan vara – man presenterade en lite vertikal med fyra årgångar 2006-2008 och 2010. 2008 finns tillgänglig på bolaget och det här är en riktigt seriös syrah. Blommig, elegant och kraftfull – jävlar i min lilla låda, jag vill grilla och dricka mer vin. Nu!

Red Mountain Godehart 2006

Domino de Tares från Bierzo i Spanien är en favorit sedan tidigare med flera bra viner jag köpt i flera år såsom BemBiBre. Årgång 2006 har definitivt framtiden för sig med en snygg fruktkoncentration och perfekt blandning mellan det eleganta och rustika – att lagra i ett par år. Deras enklare viner visade sig också strålande men flaggskeppet Tares P3 från 2003 var en riktigt trevlig ny bekantskap 🙂

Tares P3 Domino de Tares

Pinto Estate Collection och Touriga Nacional från Portugal är två unga röda viner från Pinto med massor med kraft, frukt men också elegans men en lite aning för unga just nu. Köp och lagra! Vingården ligger strax utanför Lissabon och man gör också några kul vita viner med lite annorlunda druvblandningar.

Pinto Estate Collection och Touriga Nacional

Ett riktigt intressant tyskt vin kommer från Pfaltz, Riesling Motzenbäcker Spätlese, in Mondeiche Gereift. Intressant att notera är en hint av ek, som kommer från stora fat gjorda av tysk ek, nytt för mig, kombinerat med fin mineralitet och en snygg frukt. Man har också ett antal bra viner från Rheinhessen under namnet Krug ‘scher Hof.

Riesling Motzenbäcker Spåtlses in Mondeiche gereift

Clotilde Davenne från Chablis visade upp mycket bra områdestypiska viner i Grand Cru Les Preuses och Les Clos. Elegans och stringens med massor med sten. Hon hade också en mycket intressant och bra Sauvignon och Pinot Noir.

Chablis Grand Cru Les Preuses Les Clos Clotilde Davenne

Feuillat-Juillot från Montagny presenterade tre mycket intressanta viner med fin frukt, stor personlighet och mycket elegans. Viner som fungerar såväl som sällskapsviner som till mat. Mycket trevliga.

Feuillat-Juillot Montagny

En minivertikal från bordeaux kom från La Couspaude Grand Cru classé från Saint Émilion: 2006, 2008 och 1995 visade på dels hur årgångar skiljer sig från varandra men också att detta är vin med kvaliteter att lagras. Intressant att notera är att vinet inte var Grand Cru 1995 utan först 1996.

La Couspaude Grand cru classé Saint emilion

Många trevliga och intressanta viner jag kommer följa fram över. Jag kommer också sannolikt komma tillbaka till dem vid andra tillfällen.

Jag var inbjuden till provningen och fick möjlighet att delta i ett par av förläsningarna – tack till Terrific Wines.

Magnus Reuterdahl

Annonser