BigglesNi som följt bloggen har då och då stött på viner från Franz Schneider och Artisan wines i Österrike. Franz har kanske aldrig varit flygare men väl flygplanstekniker, idag står han dock med bägge fötterna djupt ned i vingårdens mylla snarare än med blicken fäst högt upp i det blå.

Nätvinsbutiken Handlavin.se har sålt Franz viner under ett drygt år och många har kommit att uppskatta hans viner. Artisan wines gör två serier av viner, en enklare flight som kallas Pure där vinerna är lättillgängliga, druvtypiska och årgångstypiska samt en premium flight med viner med ett större djup och komplexitet men också experimentlusta.

Franz Scneider
Franz Schneider

I veckan är Franz i Stockholm och presenterar sina viner, idag hos Handlavin.se och imorgon på Österrikiska vindagen. Många av vinerna presenterades också på den andra sortimentsprovningen för nätvinshandlare för ett par veckor sedan. Denna hade jag dock inte möjlighet att närvara vid.

Artisan Wines 2

Idag har vi provat igenom 10 viner, flera av dem är dock buteljerade för någon vecka sedan och tre är fortfarande bara fatprover.

Handlavin Peder Molin
Peder Molin, Handlavin.se

Vi börjar med ett vin som är en nyhet för mig, även om det funnits hos Handlavin ett tag. Artisan Pure Frizzante Pure 2012. Detta görs på samma bas som Artisan Pure rosé men man tillsätter lite socker samt kolsyra för att skapa bubbligheten. Vinet är friskt och fräscht och är ett utmärks fördrinksvin med inslag av smultron och jordgubbar men med en härlig syra och en fin dos mineraler. Inga konstigheter, bara att dricka och njuta, dock en liten aning för söt för att passa till mat.

Artisan Pure Frizzante

Över till Artisan Pure rosé 2012 gjort på 100% zweigelt. Detta är ett slankt, elegant och slickt vin men en fin mineralitet och fin balans mellan sötma och syra. Här finns en liten godiston med inslag av rabarber och smultron och en fin dos mineralitet. Trevlig såväl till mat och som sällskapsdricka.

Artisan Pure Rose

Artisan Pure Welschriesling 2012 har trots sitt namn inte har något med riesling att göra. För mig är detta ett perfekt matlagningsvin, med en fin syra och trevlig frukt som drar år päron, citrus, krusbär och en lätt blommighet som fungerar utmärkt i fiskgrytor, vitvinssåser samtidigt som det är utmärkt att dricka vid spisen då det både svalkar halsen och smakar utmärkt. Bra vardagsvin.

Artisan Pure Welschrielsing

Artisan Pure Sauvignon blanc 2012. 2011 gick åt som smör förra året hemma oss och det kommer det göra i år också. I näsan finns en aning banan, vita blommor och spad från inlagda persikor. Smaken är frisk men har en viss rondör, om jag inte visste att så inte var fallet hade jag börjat fundera på om det inte legat på ek, frukten har en viss bredd, det är druvrent men drar inte år exotiska frukter och balanseras upp av en rejäl syra. Mycket trevlig! Flaskan är precis buteljerad och bör dock ligga någon månad för att nå hela vägen fram.

Artisan Pure Sauvignon blanc

Det sista vita vinet är Halbturn white 2010. Här finns inslag av dill, ekfat och bananskal, sten och cederträ. Vinet har ett mjukt anslag med den den fin syra och en aromatisk ton, inslag av citrus och äpple samt mjuka ekfatstoner. Ett komplext, vackert vin med fin lagringspotential med en livlig syra. Komplext med fin potential.

Artisan Halbturn white

Åter till Pure serien och Zweigelt 2010. Ett pockande kul rödvin med mycket godis i näsan, här finns hallon, kola, lakritsfudge kombinerat med örter. Vinet har en fin sötsyrlighet med inslag av körsbär, moreller och godis, tänk hallonskallar med sötlakrits och en fin stenighet med en liten touch av vanilj i avslutet. Trevlig om än en liten aning spretig.

Artisan Pure Zweigelt

Artisan Pure saint Laurent 2010. Det här är ett sommarvin, utmärkt vid grillen med en fin underliggande sötma, fin elegans och en kombination av ekfatstoner och moreller. Det finns en liten höstvin med en lite jordig ton och inslag av undervegetation med en hint av svamp. En favorit hos oss förra året och kommer bli det i år också.

Artisan Pure Saint laurent

Ett nytt vin är Neusiedlersee DAC Reserve 2011, nytt vin för året (fatprov). Det är gjort på 85& zweigelt och 15% saint laurent som lagrats på fat. Det här är lite mörkare men med fint balanserat ekfatston och lång insmickrande eftersmak. Röda bär, mörk frukt och blåbär, inslag av choklad och kaffe. Detta kommer bli en favorit vid grillen i år.

Artisan Neusiedlersee DAC Reserve Zweigelt 2011

Halbturn red 2010. Det börjar nästan kännas löjligt men även detta är en favorit i casa Reuterdahl/Naumanen – detta är en cuvée gjord på 45% zweigelt, 35% saint laurent och 20% merlot. Fortfarande ungt men mycket gott redan nu, välbalanserat, mjukt, inbjudande med snyggt integrerade tanniner. Det här är lite mer komplext och elegant och utmärkt att lagra.

Artisan Hablturn Red

Till sist kommer vi till the Artisan 2011, 100% merlot. Här möts näsan av blomsterkvast av dofter insvepta i en sammetsdimma. Svartavinbär, plommon, grön paprika, viol och ekfatstoner. Smaken är mjukt insmickrande men ung, fruktig med inslag av svarta vinbär, plommon, violer och ekfatskrydor. I avslutet finns lite kaffe, choklad och blyerts samt en liten örtighet med inslag av blyerts.

the Artisan

Mer om Österrikiska viner kommer dels här och på BKwine Magazine inom några dagar.

Artisan Wines

Magnus Reuterdahl

Annonser