Helderberg Wijnmakerij Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2010Söndagkväll med ett varuprov från Prime wine group, Helderberg Wijnmakerij Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2010 (2039). Vineriet Helderberg Wijnmakerij har ålder och har funnits sedan 1906. Stellenbosch är ett vindistrikt i Sydafrika vars historia går tillbaka till andra halvan av 1600-talet. Vingårdarna ligger på normalt på 200 och 400 meters höjd över havet och omgärdas av bergen Simonsberg, Stellenboschberg och Helderberg. Helderberg i sig utgörs av trakten kring städerna Strand, Somerset West och Gordon’s bay cirka fem mil öster om Kapstaden. Helderberg i sig är ett berg som tillhör bergskedjan Hottentots-Holland.

Helderberg Wijnmakerij Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2010 3

Det här är en flaska med synnerligen snygg etikett och doften är riktigt trevlig. Här finns en fin bärighet med en tydlig svartvinbärston, lite grön paprika och cederträ samt en lite stenrökig knallpulverton. Till saken är att just den tonen är något jag har lite svårt för.

Vinet är inbjudande och ganska lent i profilen med en en fin fruktighet med mycket svarta vinbär, lite mörka plommon och en fin kryddighet med inslag av paprika och en aning mocca och vanilj i avslutet. Det finns också en lätt rökighet som minner om knallpulver samt en aning bränt gummi. Vinet är kryddigt och har en medellång eftersmak, lite ekfats- och cederträtoner, en bra fruktkoncentration och är välbalanserat.

Helderberg Wijnmakerij Stellenbosch Cabernet Sauvignon 2010 2

Det här är ett trevligt och välgjort vin, men för mig har den ett aber, och här kommer vi till personlig smak, då det har en rökighet som minner om knallpulver samt en aning bränt gummi. Detta är något som jag inte riktigt gillar men är något jag förstått att många uppskattar och en del ser det som en del av sydafrikansk terrior. Gillar man denna stil kommer detta vin funka fint till vårens och sommarens grill-seassioner.

Magnus Reuterdahl

Annonser