För några dagar sedan var jag bjuden att prova viner från ett ny vinnäthandel: Angelo Coluccias Terra del Vino.

Angelo Coluccia
Angelo Coluccia

Angelo har under många år jobbat med vin i Italien, dock främst på marknadsföringssidan. Efter flera år av harvande på marknader och event hade han dock tröttnat på många av de mer marknadsanpassade vinerna.

Detta har lett till Terra del Vino och vad han vill kalla terriorviner. Det vill säga viner som återspeglar jorden, druvorna och vinmakaren. Vinerna kan sägas ingå i vad som kallas naturliga viner även om Angelo inte gillar det namnet.

För denna kväll fanns fem italienska viner till rakning, från olika regioner och gjorda i olika stil.

Friulano San Pietro 2010 I Clivi

Vi började med ett bra vitt vin från Friuli: Friulano San Pietro 2010 I Clivi.

Vinet är gjort på 100% tocai friulano. Det är friskt och elegant med massor av mineraler och fin frukt. Det skadar inte att låta vinet stå framme och få ett par grader då detta får frukten att framträda mer. Vackert!

Baccianca 2006 Tenuta Grillo

Baccianca 2006 Tenuta Grillo är ett orange vin från Piemonte gjort på 100% cortese (som också är känt under namnet gavi). En fördel är att det fått lite lagring vilket rundat det.

Doften är fantastisk med torkade frukter och blommor. Tonen är lätt oxiderad med ett inslag som drar åt kork. Nu ska det sägas att jag ofta finner en korkliknande doft i oranget vin och börjar fundera på om detta snarare har med viniferingen att göra för det finns normalt inte i smaken, dvs det är inte korkskadat. Smaken på detta vin ligger någonstans mellan fransk cider, vita viner från Jura, gammal champagne och sherry med tanniner från ett rött vin från Piemonte. Trevligt och ganska snällt för att vara orange.

Pinot Nero 2006 Bressan

Så över till de röda vinerna där vi började med en Pinot Noir från Friuli. Pinot Nero 2006 Bressan.

Det här ett vin med en mycket vacker doft, blommor, röd frukter och bär och en fin örtighet. I smaken finns jordgubbar och hallon och mycket kryddor som drar åt julen, skånska pepparkakor, lakrits och violer. Det saknar inte charm men är lite endimensionellt och når inte riktigt hela vägen fram.

San Valentino 2006 Paolo Bea

Från Umbrien kommer ett vin jag sökte när jag var där för några veckor sedan – då kammade jag noll – San Valentino 2006 av Paolo Bea. Vinet kommer från byn Montefalco och är gjort på 70 % sangiovese, 15% sagrantino och 15% montepilciano.

Det här är riktigt trevligt om än lite ungt, här finns rått kött blandat med röd frukt och lite underlggande mörkare frukttoner. Här finns mineralitet, örtighet och jord. Höst blandas med vår och tanninerna håller ihop smakerna. Ungt med mycket gott nu med mat eller lagra och njut om några år. Mycket bra – stilen skulle kunna liknas vid klassisk, rustik chianti classico med en lite varmare ton.

Pecoranera 2003 från Tentua Grillo

Till sist öppnar vi ytterligare ett vin från Piemonte, Pecoranera 2003 från Tentua Grillo. Vinet är gjort på 80% freisa, 10% barbera och 10% dolcetto,

Första flaskan uppvisar lite volatila syror och en aning brett vilket får mig att inledningsvis avfärda det, andra flaskan är betydligt mer balanserad och uppvisar ett riktigt trevligt vin (även den första flaskan blir bättre efter en stunds luftning). Vinet har en fin ton, komplext, elegant med fin frukt, lätt blommighet och en strålande syra. Det finns ett inslag av höst och undervegetation med inslag av lite svamp och tryffel samt en lätt animalisk ton. Mycket bra!

På det stora hela fem trevliga viner som har det gemensamt att de uppvisar massor med personlighet, charm och terrior. Lite tveksam rörande Pinot Noiren som jag inte riktigt når de andra vinernas höjder. Det orange vinet är bra men eget och inte för alla, de övriga tre är njutningsviner även om Paolo Beas skulle behöva lagras i ytterligare några år.

Vecce rosso

Till vinerna fick vi charkuterier, ost, olivoljor och italienska smårätter från Gattimondo, Apuliens smak och Korvhantverk.

Agrinittio

Nu är företaget helt nytt i Sverige men min rekommendation är att hitta en modell där man betalar skatt och moms i Sverige och inte lämnar det öppet för kunden. Jag tror att det är nyckeln för att lyckas, vid sidan av bra intressanta viner och en tydlig profil. De två sistnämnda finns redan på plats.

Stort tack för inbjudan till Fredrik Lundqvist, till Bertazzoni för trevlig lokal och till trevligt sällskap: Svenssonsmakaren, Smaskens, Red Scream and riesling, Kinnas blogg – Mormors mat, i huvudet på Elveelva, barolista och rara droppar med flera.

Magnus Reuterdahl

 

 

 

 

 

Annonser