Domaine Tropez

Jag har tidigare skrivit om Domaine Tropez viner tidigare (Crazy rose att hoppa i galen tunna och Domaine Tropez rouge 2009) och idag är det dags för White rosé 2010, côtes de Provence. Vinet är gjort på 80% grenache, 10% tibouren, 5% syrah och 5% rolle.

En dimension är av Domaine Tropes viner är flaskorna. Här finns inga etiketter utan flaskan är etiketten där man använder design på olika sätt. White Rosé får en helvit flaska vilket är intressant eftersom att man inte kan se färgen på vinet och just när det kommer till rosé är ofta just färgen viktig. Vinet är rosa men drar mer åt gult och orange i någon form av persikoton.

Domaine Tropez White Rosé 2010Doften är lite fet med inslag av persika och aprikos samt en lätt syrlig örtighet som påminner om limeblad. Smaken är lent insmickrande med med en liten lätt röd ton av skogshallon kombinerat med gula frukter som persika och melon samt med lite grapefrukt och en liten kryddig örtighet. Vinet har ett behagligt lugn och en lång smak med en fint integrerad syra. I avslutningen kommer en fin mineralitet fram som drar åt sälta.

Vinet har såväl elegans som en liten rundhet, utmärkt till mat såsom kyckling eller fisk och är ett lite annorlunda rosévin. Det finns dom som anser att rosévin inte är ett riktigt vin, att det inte har den komplexitet som ett rött eller vitt vin och att de är lite lättviktiga – jag håller inte med, det finns många roséviner som är värda att såväl njuta av och kontemplera över. Detta är ett sådant! (Att sedan vissa kallar dryck som smakar som hallonbåtar eller ferraribåtar med lite alkoholnoter i rinnande form för vin får stå för dem).

Vinet finns via beställningssortimentet på Systembolaget och är ett varuprov från Ofwerman Imports.

Magnus Reuterdahl

 

 

Annonser