Imorgon bär det av till Umbrien och små nyheter om schemat droppar in hela tiden. Jag har vetat att vi skulle ut till några vingårdar men fick schemat först nu – och det ser både ut att bli trevligt och intressant.

På lördag bär det först av till Bevagna, en stad med romerskt ursprung på den västra utkanten av Foligno slätten, vid Montefalcos kullar och nära floden Timia. I staden finns såväl romerska som medeltida lämningar. Därefter åker vi till vineriet Tenuta Castelbuono. Vineriet är förhållandevis ungt och öppnade 2001, det ägs av familjen Lunelli och är resultatet av lusten att göra vin på sagrantino. Vineriet ska vara extraordinärt, åtminstone när det kommer till arkitektur men jag har också hört en hel del om deras viner.

Nästa stopp blir Orvieto, vitvinsditriktet, och här är det kanske främst de söta vinerna jag ser fram emot Abbocato och Muffato. Området är annars känt för en ganska enkla vita viner, men vi får se kanske blir man överraskad. Här finns annars gott om etrusktiska lämningar från 800-talet f.Kr. och framåt. Orvieto ligger på ett isolerat tuffberg och under staden finns en labyrint av utgrävda grottor, från romersk tid och framåt, som länge var hemliga.

Dagen avslutas på vineriet Castello della Sala, en producent som är känd för att göra bra viner, några av deras viner finns tillgängliga i Sverige via importören Sigva, dock endast på restaurangsortimentet. Vineriet ligger vid borgen, med samma namn, som uppfördes omkring 1350. Vingården drivs idag av Niccolo Antinori och är ett av Umbriens modernaste vinerier. Vi kommer avsluta lördagen med en middag på slottet och en vinprovning.

Magnus Reuterdahl

Annonser