CavisteIdag hann jag med en kul vinprovning med Caviste (dom brukar vara mycket trevliga). Imorgon släpps en ny låda från Domaine Binet Jacquet från Languedoc, nu med nya årgångar.

Jag både provade och köpte dessa förra året – mycket bra låda då, aningen vassare i år.

Binet Jacquet Faugères 2011

Domaine Binet Jacquet Faugères 2011

Doften är lite av en blomsterkvast med inslag av färska örter och hav. Smaken är ett friskt, primörfruktigt med inslag av svartavinbär, hallon och blåbär kombinerat med hav, tång och medelhavsörter samt en strålande mineralitet. Det här är bara att slå upp och njuta av direkt (tre flaskor i lådan) till mat eller som sällskapsvin.

Binet Jacquet Faugères Réserve 2010

Domaine Binet Jacquet Faugères Réserve 2010

Det här vinet är lite mörkare, lite fruktigare, lite mer sammansatt och lite mer struktur. I smaken finns lite mer godis, min tanke är hallonskallar – dvs hallon och lakrits, men också lite björnbär kombinerat med ekfat och örter. Även här finns en snygg syra och mineralitet men en lite mognare ton. Perfekt till en bra köttbit på grillen i sommar (2 flaskor i lådan).

Binet Jacquet Faugères Grande Réserve 2010

Domaine Binet Jacquet Faugères Grande Réserve 2010 är kvällens hårdhuding – med massor med potential, lägg undan och glöm bort i några år. Här finns både elegans och kraft men smakerna döljs fortfarande något av ekfat och tanniner. Underifrån kommer dock både mörk och röd frukt, kryddor, torkade örter samt en mineralitet och havston, det här kommer bli grymt (1 flaska per låda) .

Det hela släpps imorgon och Cavistes viner tenderar att sälja slut så häng på låset!

Magnus Reuterdahl

Annonser