När man fyller år vill man dricka och äta bra, i fredags var besök inbokade på 19glas och Djuret och fredagen bjöd på strålande viner och fantastisk mat.

Vi började kvällen på 19glas med att prova ett nyinkommet vin, dock inte det vi ursprungligen tänkt oss då det tyvärr inte kommit in än. Alla smaknoter är från minnet, jag tog inga anteckningar då detta var mer för njutning än provning. Intressant att man lägger vissa saker på minnet, måste var att jag verkligen gillade vinerna 🙂

Clos du  Tue-Boef 2010 Frileuse Cheverny

Vin nummer 1: Clos du Tue-Boef 2010 Blanc Frileuse Cheverny, Loire, Frankrike. Ett härligt friskt vin med mycket karaktär, lite nötig med inslag av mandel, fin frukt; gula äpplen och citrus samt en fin syra.

Chateau D'Arlay Blanc 1993

Vin nummer 2: Chateau D’Arlay Blanc 1993, Jura, Frankrike. Oxiderad stil, lätt fatning, äpplig sherryton, fint djup och lång lite kryddig avslutning.

Om det första var bra var detta strålande. Just lagrad Jura och chark visade sig vara en fantastisk kombination. Vi fick också sällskap som delade ett par glas vin med oss 🙂

Vin nummer 3: En färdknäpp blev en utmärkt cava: Cava Brut Nature Gran Reserva 2007.

Efter detta tågade vi till restaurang Djuret för lite mat. Maten var utmärkt och en bourgogne från 1996 sken i kapp med renbogen. Då temat var bourgogne, eller mer exakt Vosne-Romanée, fick det bli detta – jag vill dock ha något lite mer lagrat, på menyn fanns en DRC från 1984 – billiga för att vara den, dock inte år med bästa renommé, och trots bra pris en aning dyr för min plånbok – istället blev det en flaska: Volnay Clos du Chateau des ducs domaine Michel Lafarge 1996. Istället för Côte-Nuits blev det med andra ord Côte de Beaune.

Volnay Clos du Chateau des ducs domaine Michel Lafarge 1996

När bourgogne får dom där extra åren vaknar de till liv och kommer samman, syran blir mindre framträdande och sötman får ta plats – ur karaffen stod en hel liten blomsterkvast, kryddig, vacker och omfamnande – mycket trevlig. Trots sin ålder känns den fortfarande ung, med frisk frukt, lite jord och undervegetation tillsammans med en underbar blommig ton som främst känns i näsan men också i smaken.

Innan hemgång blev det ytterligare ett par små glas på 19glas för att runda av.

Julie Balagny Simone 2010 Fleurie

Vin nummer 5: Simone 2010 Fleurie Julie Balagny, Beaujoulais, Frankrike. Vinet vi tänkt prova inledningsvis var Balagny 2011. Detta är dock ett vin som blivit en favorit under året, ett vin med massor av kärlek och djup, med inslag av jordgubbar och röda vinbär, fin sötma kombineras av elegans och en lång avslutning med fin stenighet.

Les Rouliers Benoit Courault

Vin nummer 6: Les Rouliers Benoit Courault, Anjou, Frankrike – en liten slurk av ett riktigt bra cabernet franc vin – ett ganska kraftigt vin med som lindas in av fin röd frukt och en snygg syra, i eftersmaken en snygg kryddighet.

Small sake junmaiEfter en ganska frankofil kväll med lite svensk ren och spansk cava som undantag avslutar vi i Japan med en saké: Small sake junmai. En trevlig lite sake men fin smak.

Trots en liten incident som vi snabbt stryker ett streck över och glömmer så blev det all in all en mycket trevlig kväll. Ett stort tack till Djuret som löste detta såväl professionellt och snabbt.

Magnus Reuterdahl

Ps. Uppsnappat! – Många har hört talas om att en ny vinbar är på gång hos Frantzén/Lindeberg nu fick jag höra att även Djuret har planer för en – mycket trevligt – mao kommer man snart kunna barhoppa mellan vinbarena i Gamla stan (19glas+Djuret+Frantzén/Lindeberg) och norra Södermalm (Erik’s vinbar). Det är inget snack om var Stockholms vincentrum är! Ds.

Annonser