Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Detta är min personliga blogg. Mest nytt hittar du på http://www.dinvinguide.se

Vill du ha ett glas syntetiskt druvextrakt med smak av bordeaux +H2O+C2H6O+GMO-jäst?

Vad är vin – druvextrakt +H2O+C2H6O?

Vad är ett vineri – en fabrik likt vilken annan masstillverkare eller ett pastoralt lantbruk?

Ett ärligt vin som dricks i rimliga mängder,

kan aldrig någonsin få skadliga konsekvenser för hälsan,

tvärtemot! (Emmerick A. Maury)

Vi vill gärna se vinbonden som en artist, någon som påtar i sin vingård och ur druvor skapar poesi för gommen. Sanningen är dock att de flesta av oss inte är villiga att betala för detta varför många av de största vinerierna snarast är att likna vid fabrikskomplex med egna laboratorier eller vad sägs om metoder som: Reverse osmosis, Spinning cone columns, Saccharomyces cerevisiae, designade jästsorter, varav flera genmodifierade (GMO). Har du hört om dessa tekniker tidigare och vet du vad de är? Palatepress har precis publicerat en mycket intressant artikel om detta som jag varmt rekommenderar. Ett annat sätt att förändra vin är att använda svaveloxid (S02), visst låter det gott (?), det är dock inte så farligt som det kanske låter. Svaveloxid är en naturlig biprodukt som uppkommer i vin under vintillverkningen under jäsningsprocessen på grund av jästen. Ofta tillsätter man också svaveloxid under olika skeenden i vinmakning och detta har diskuterats: Varför, till vilken nytta, varför inte, faror med mera, mer om detta kan du läsa i ett upplysande inlägg av Luis Alberto.

Som en reaktion är så kallade naturviner på frammarsch, viner som spinner på bilden om det där pastorala vinlandskapet, men är det viner vi vill ha? Smakar de inte lustigt, är de inte dyra, vad betyder naturvin? Många skulle säga ett vin utan eller med så få tillsatser som möjligt. Är detta naturligt? Det kan man fråga sig, vinmakare har på olika sätt bearbetat vin i princip så länge vi kan se bakåt. Man har förädlad druvor, man har korsat dem, man har tillsatt kryddor och förädlat metoder – så vad är naturligt? I viss mån vill nog de flesta vara hyfsat säkra på att vinerna man köper är korrekta, att de inte tagit smak av att jäsning inte stoppats i tid eller blivit för varmt men de flesta vill nog inte heller köpa ett syntetiskt vin eller ett vin med GMO-jäst eller GMO-druvor.

Imorgon cirka klockan 15.00 på Sveriges radio P1 (Thurfjell i P1) kan du få svar på en del av dessa frågor då Britt Karlsson från BKWine, som nyligen gav ut boken Vinet & Miljön (som jag skrev om här) och Erika Landin som bland annat skriver för Allt om mat på Vinkärlek och har skrivit mycket om naturviner pratar om detta med Karsten Thurfjell. Britt Karlsson var tyvärr inte med utan ersattes av Anders Hedenstam doktorerade med avhandlingen Den arbetande gommen 2011.

Länken till programmet finns här och delen om vin börjar cirka 22 minuter in i programmet.

Det börjar bli dags att fundera på vad vi dricker inte bara vad vi äter, en replicator likt dem på Star Trek är fortfarande långt borta men syntetiskt druvextrakt med smak av bordeaux +H2O+C2H6O är det inte, kanske är det redan här.

Magnus Reuterdahl

11 comments on “Vill du ha ett glas syntetiskt druvextrakt med smak av bordeaux +H2O+C2H6O+GMO-jäst?

 1. Heike Larsson
  16 januari 2013

  Tack för alla tipsen. Ska försöka lyssna på P1 idag. ;)

 2. Magnus Reuterdahl
  16 januari 2013

  Det är min plan också, programen brukar dock ligga kvar i sr.se’s arkiv, om du missar det. Ska försöka lägga ut länken i detta inlägg då det sänts!

  Magnus

 3. Per-BKWine
  16 januari 2013

  Visserligen en parentes i ditt inlägg men GMO, genmodifierade produkter, är intressant. Genforskning får ofta bära hundhuvudet. Ändå är en stor del av t.ex. den bomull vi använder sprungen från GMO-plantor. Hur många vägrar bära bomull pga det?

  Men om vi håller oss till vin, ett exempel: GMO kan leda till plantor som är resistenta mot mildiou och/eller oidium. Idag måste man bespruta vingårdarna med koppar, en tungmetall, svavel, eller andra kemiska bekämpningsmedel. (Även naturvinsfantasterna gör det förresten.)

  Så avvägningen är till exempel: ska vi forska för att eventuellt få fram resistenta plantor eller ska vi helt enkelt bara fortsätta att sprida tungmetaller och andra kemikalier i vingården?

  Det kommer inte att handla om det i P1, tror jag, men lyssna på programmet ändÅ!!

 4. Magnus Reuterdahl
  16 januari 2013

  Det finns mycket att fundera på när man kommer till GMO, såväl positivt som negativt, detsamma gäller alla tillsatser eller metoder – vissa är bra, andra mindre bra och vissa kanske mindre önskvärda. Jag tror inte så kallade naturvinder är lösningen men det är en reaktion, uppenbarligen en rätt sådan för vissa och inte för andra. Misstänker att, som du skriver, radioprogrammet kommer handla om annat men då jag valde att koppla ihop de två artiklarna och radioprogrammet då de belyser olika delar av frågor och strömmningar som i viss mån äör kopplade med varandra.

  Naturviner har ju också i visa fall kopplingar till mer ideologiska ställninsgtaganden och livsstilsval vilket inte heller ska glömmas.

 5. Lagerstedt
  18 januari 2013

  Tack så jättemycket för att du delar med dig av detta! Är så glad att jag hittade till din blogg :)

 6. Magnus Reuterdahl
  18 januari 2013

  Kul att du uppskattar den :)

 7. Heike Larsson
  25 januari 2013

  Och så klart missade jag det! :( Ska kolla …

  Ha en underbar dag idag! Med de vinerna du brukar dricka utan att det är fest, så är jag väldigt nyfiken på att läsa om vad det blir idag! :)

 8. Magnus Reuterdahl
  25 januari 2013

  Programmen brukar ligga kvar ett tag :)

  Något gott ska man väl försöka hitta :)

  Magnus

 9. Heike Larsson
  25 januari 2013

  syntetiskt? ;)

 10. Magnus Reuterdahl
  25 januari 2013

  det ska jag försöka hålla mig ifrån :)

 11. Heike Larsson
  25 januari 2013

  :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 902 andra följare

%d bloggare gillar detta: