…åtminstone var det som var meningen, en promenad från med lite fönstershopping från Tekniska högskolan till Södermalm, med en liten belöning på 19glas i Gamla Stan och på Eriks vinbar, nedanför Gondolen på Södermalm.

Nu gick det galet från början, först satt vi och halvsov och missade att hoppa av vid tekniska och hoppa således av vid stadion istället och sedan började vi traska, via ett stopp Nordiska galleriet hamnade vi efter en stund på 19glas. Här mötte vi upp både gamla och nya bekantskaper för ett glas vin, eller så som det föll sig en karaff med vin.

La Fille En Cage -  Mörk frukt, snygg syra, bra kryddig ton. Ett riktigt bra biodynamiskt vin - kul!
La Fille En Cage

Här blev det en flaska La Fille En Cage, VdF Gamay Morgo från Vinibrato – Cathy & Jean-Luc Gauthier, Beaujolais, Bourgogne. Ett mycket trevligt vin som tyvärr slutat att tillverkas då Cathy & Jean-Luc Gauthier övergivit Frankrike för Japan och nya projekt.

Etiketten är inte vacker utan lite blek, detta är dock inget man kan anklaga vinet för, det har en snygg lekfull mörk frukt, en pigg syra och en bra kryddig ton samt en mineralitet med lite sälta. Bourgogne med en twist – ett riktigt bra biodynamiskt vin – kul!

Karafferna som 19glas är för övrigt mycket trevliga, designade av Ebba von Wachenfeldt. Tyvärr blev ingen av bilderna riktigt lyckade och det finns inte heller på hennes hemsida, så jag får be att återkomma med en bild i samband med nästa besök. Ska också kolla med Ebba von Wachenfeldt vad de kan tänkas kosta – habegär!

Vosne- Romanée Domaine Mugnert-Gibourg 1999
Vosne- Romanée Domaine Mugnert-Gibourg 1999

Efter detta kosttillskott tog vi en låååång promenad till Eriks vinbar där vi flyttade oss bakåt i tiden med hjälp av en flaska bourgogne från 1999 och en flaska bordeaux från 1995 samt ett litet glas Barolo från Gaja däremellan tillsammans med ett par vintwittrare (en plus hennes man). Som alltid är det trevligt att träffa andra som inspireras och förtjuses av druvornas drycker 🙂

Vosne- Romanée Domaine Mugnert-Gibourg 1999.

Trevlig klassisk röd bourgogne som börjat få lite mogna toner, kryddigt snygg eftersmak som fortfarande är relativt lång.

Barolo 2007 Dagromis
Barolo 2007 Dagromis

Ett mellanspel blev ett glas Barolo 2007 Dagromis från Gaja.

Ett fantastiskt vin, välgjort, balanserat, elegant, men kanske i största laget för ett mellanspel, detta är avslutningsvin! Men ibland fastnar blicken på vissa viner i listan och tanken var att det skulle vara just det – kvällens avslutningsvin!

Personligen finner jag det också en aning ungt, det bör ligga några år för att helt falla på plats, men det funkar också nu trots sin ungdom – helst med lite mat.

Chateau la grave a pomerol 1995
Chateau la grave a pomerol 1995

Som ni förstår blev det dock ett vin till. Vi återvände till Frankrike men bytte region till Bordeaux och chateau La grave a pomerol 1995.

Det här var ett riktigt trevligt val, som känns helt rätt nu, det har säkert något eller några kvar innan det börjar dippa men nu levererar det riktigt fint.

En aning gräsighet, fin balans, lite mogna toner med inslag av plommon, svarta vinbär och lite körsbär i avslutet, en lätt blommighet och  fin balans. På det stora hela ett elegant och trevligt vin.

  • Vinbarssafari – Ja (om två vinbarsbesök räknas som en safari)
  • Gott sällskap – Ja
  • Motion – högst tveksamt!
  • = en trevlig lördag!

Tanken var att vi skulle gå hem tidigt och laga middag, det var dock alltför trevligt för att avsluta så tidigt – och turligt nog hade vi lite lunchsoppa kvar, så vi slapp gå att lägga oss hungriga 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser