Jag har tidigare skrivit om Gottfried Lamprechts viner från Herrenhof; här kan du läsa om Herrenhof Blaufränkisch och här om Herrenhof Weiss som är gjord på ett 30-tal (!) druvor. Jag har också haft glädjen att träffa honom då jag var i Österrike 2010 och även då prova några av hans viner.

Vingården Herrenhof ägdes länge av klostret i Vorau i den österrikiska delstaten Steiermark, en av Österrikes fyra vinregioner. Klostret som grundades 1163 dominerade sedermera ortens vidare utveckling.

De använde marken för såväl vinodling som för jordbruk och fruktodlingar. I slutet av 1800-talet lades vinodlingarna i träda. Detta ändrades då Gottfried tillsammans med sina föräldrar började återskapar backarna i området till en traditionell vingård i början på 2000-talet. Sedan 2005 har man producerat vin och genom historiska källor och metoder, blandade med modern kunskap, försöker man återskapa de vinodlingar munkarna bedrev.

Herrenhof Pinot Noir 2011

Herrenhof Pinot Noir 2011 –  är en traditionell druvdriven och mineralisk pinot som nästan ser anemisk ut och doftar viol, smultron och skogshallon med ett ett lätt anslag av örter och kryddor.

Vinet är ungt, vitalt och lekande lätt i sitt anslag, frukter och bär samt en liten blommig ton slåss om uppmärksamheten i gommen när man tar den där första sippen. Man blir så där lite barnsligt förtjust ungefär när man som barn fick hemmagjord saft istället för den halvsyntetiska från butiken. Det här smakar äkta, det är bärigt och sött utan att bli överväldigande det har en mycket trevlig syra, en snygg mineralitet och snygg kryddig avslutning men en hint av ek. Det är opretentiöst, ärligt och personligt, det här smakar hantverk och kärlek – det är sådana här vin jag vill ha mer av.

Perfekt för att livsnjuta i soffan med en god bok, med trevligt sällskap, eller till lättare mat. Jag har några flaskor och de kommer gå åt under året då jag tror att det är som bäst just nu och inte att det vinner på lagring.

Vinet finns att beställa hos Handlavin.se

Andra som skrivit om vinet är Svenssonsmakaren och Vinbanken.

Magnus Reuterdahl