Edsbacka bistro

Bort vid en grind uti en skog, ett litet gammalt tempel stog, dit varje man med längtan drog,det hade två fenster, och dörren till vänster,och hette Krog.

Carl Michael Bellman

Nu ligger inte Sollentuna eller Edsbacka bistro uti skogen, men visst ligger det en bit från Stockholms centrum och innerstadens brus. Men med en meny och med kockar som Edsbacka bistro så finns längtan där. Tillsammans med ett antal andra mat- och vinbloggare mötte vi därför upp på denna lokal för mat, vin och konversation samt, och inte minst, för ta chansen att avnjuta Fredrik Norins sista matlagningspass på nämnda krog.

Fredrik Norin

Som det sig bör inleds det hela med champagne för att skåla med övriga gäster vid bordet:

jojsis, Nordefors, SchelinFredrik, FranskMat ,fredriklidby, vendicti, HusmorsanAnette,

VanityStudios och Viniferalover.

Edsbacka Champagne Paul Clouet

Att leva på bubblor allena är förvisso en idé men det blev också ett par små inledande smakretare:

Edsbacka bistro rätt 1

Senaps creme fraiche med sikrom och…

Edsbacka bistro rätt 2

…professor Wretmans toast Skagen – mycket trevligt för såväl gom och som till champagne!

Från smakbitar till rätt, vi inleder med en soppa – även till denna räcker bubblet, elegans i både glas och terrin.
Edsbacka bistro Blåmusselsoppa

Blåmusselsoppa med anchochili och rökta musslor – jag avslutar denna rätt med leende på min läpp!

Från skaldjur till fisk och då passar vi på att byta vin. Mälarfångad smörstekt gös med långpepparmajonäs, forellrom samt friterad potatiskaka…

Edsbacka bistro Gös

I vinlistan fastnade vi för något spanskt, lite fetare men fortfarande fruktigt vin med inslag av citrus, äppelskal och en snygg syra: Adegas Valmiñor gjort på albariño i Rias Baixas, Spanien.

Edsbacka bistro valminor AlbarinoFrån Mälaren till Norrland – Bakat renkalvsinnanlår med potatisrösti, karljohansvamp, syrlig kålcréme och mustig sås med smak av madeira och grönpeppar. En rätt som smälte i munnen.

Edsbacka bistro renkalvTyvärr har jag ingen bild på vinet – efter val av lyxbloggaren och serverat blint, lyckades vi efter viss tvekan komma någorlunda underfund med viner. Att det var rött är givet, att det var Frankrike var också ganska klart, att det antingen var Rhone eller södra Frankrike löstes också – även om doften initialt lurade oss till Spanien. Ett utmärkt vin från Saint-Joseph.

Lyxbloggarn Fredrik Schelin undrar om vi ska knäcka vinet eller inte!

Vi närmar oss slutet på vår kväll men först efterrätt och ett riktigt klurigt vin. På tallriken är Congacsinkokta fikon med hemmagjord vaniljglass…

Edsbacka bistro fikon

…till vilket vi drack ett sött vin, på Muscat – inget konstigt med det, men detta är det första jag druckit från Australien: Campbells Muscat – snyggt vin, riktigt bra!

Edsbacka CampbellsHelt slut var det inte där utan ytterligare ett par viner passerade revy, bland annat ett Barbera Barbera d’Alba, en kopp kaffe, chokladtryffel och en riktigt bra cava: Giró del Gorner Reserva – detta vill jag ha mer av!
Edsbacka bistro Giro del Gorner CavaSom avslutning – tack till alla för en mycket trevlig kväll, skål och på återseende… och så jag inte glömmer det till kvällens kock – lycka till på nästa jobb 🙂
Edsbacka bistro valminor Albarino 2Magnus Reuterdahl

Andra som skrivit om kvällen är Franska Matkompaniet och Lyxbloggaren

Annonser