Under jul- och nyårshelgen har jag med stort nöje läst Benjamin Wallace bok The Billionaire’s Vinegar från 2008.

Boken handlar om den bubbla som uppstod kring Christies auktionshus med flera i samband med vinauktioner under 70 och 80-talen men också om de stora vinhusens historia, främst i Bordeaux, och vinsamlarna som arrangerade provningar med de mest eftersökta och ovanliga årgångarna. En sorts uppgång och fall historia som tar sin start  när en vinflaska, attribuerade till Thomas Jefferson, USAs tredje president, säljs på Christies 1985 för rekordsumman; $156 000. Vinet är en flaska Château Lafite-Rothschild 1787 graverad med initialerna Th:J, denna tillsammans med ytterligare ett 100 tal flaskor varav ett drygt 20-tal flaskor med samma gravering ska ha hittas inmurade i en källare i Paris tidigare samma år.

Låt mig presentera huvudpersonerna, vid sidan av ovan nämnda flaska, några kända andra mindre så: Michael Broadbent (auktionären och vinexperten), Thomas Jefferson (USA’s tredje president), Hardy Rodenstock (vinsamlaren och säljaren), Magnum Uwe (vinsamlare), Mr. Cheval Blanc (vinsamlare), Herr Pétrus (vinsamlare), Kip Forbes (köpare), Lucia Goodwin (historiker och expert på Jefferson, Monticello) m fl.

Vinhusen: Lafite, Yquem, Margaux, Branne-Mouton (som senare blev Mouton Rothschild)

Det hela blir till något av en historisk detektivroman som delvis utspelar sig i det sena 1700-talets Frankrike och USA, delvis i auktionshuset Christies lokaler i London, hos olika vinsamlare i Europa och USA och i Monticello (Thomas Jeffersons hus nära Charlottesville, Virginia, USA som idag fungerar som museum och har hand om samlingar rörande Jefferson).

Boken cirkulerar kring frågor om flaskorna är äkta, om innehållet i dem kommer från de angivna vinhusen, om vinerna är från 1780-talet, om inskriptionerna är äkta mm? I boken följer vi hur historien utvecklas, en kamp mellan å ena sidan Christe’s och å andra sidan Montecillo. Författaren går igenom de olika parternas argument, beskriver vem personerna är, vinhusens historia, de olika provningarna och vad som skrivs i pressen.

Även om det kanske inte blir spännande på det sättet som en thriller eller deckare är boken skriven utifrån en sådan mall med inslag av grävande journalistik och ett uns sensationsjournalistik för att ge lite krydda. Det är välskrivet, intressant och läsvärt och givetvis lär man sig också en del om vin och på vägen. Framför allt om gammalt vin, om hur vin blev riktigt dyrt och samlarobjekt samt om hur man sett på vin under olika perioder.

Kan du till exempel namnen på de olika vinflaskornas storlekar? På Systembolaget stöter vi ju oftast på en halvflaska (375 ml), standardflaskor (750 ml) och ibland magnumflaskor (1500 ml), sedan finns:

  • Marie-Jeanne, tre vinflaskor
  • Double Magnum, fyra vinflaskor
  • Jéroboam, sex vinflaskor – kan också kallas Rehoboams i Bourgogne och Champagne
  • Impériale, åtta vinflaskor – kan också kallas Methuselah i Bourgogne och Champagne
  • Salmanazar, tolv flaskor
  • Balthazar, sexton flaskor
  • Nebuchadnezzar, tjugo flaskor

En intressant bok för såväl vinnördar som för alla som är intresserade av nutidshistoria.

Magnus Reuterdahl

Annonser